Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Gianni Rodari – Τρόποι να διδάξετε στο παιδί πώς να μισήσει το διάβασμα

 Το 1964, ο συγγραφέας της παιδικής λογοτεχνίας Gianni Rodari έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Giornale dei Parenti» αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς απομακρύνουν τα παιδιά από το βιβλίο αντί να τα φέρνουν πιο κοντά. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

  • Παρουσιάζοντας το βιβλίο ως εναλλακτική πρόταση αντί για την τηλεόραση. Πολλές φορές οι γονείς, εκνευρισμένοι, ζητούν από τα παιδιά να κλείσουν την τηλεόραση που παρακολουθούν ατελείωτες ώρες, προτείνοντάς τους την ανάγνωση ενός βιβλίου ως εναλλακτική. Συχνά επίσης, οι γονείς απαγορεύουν στα παιδιά να δουν κάποιο τηλεοπτικό αγαπημένο τους πρόγραμμα ως τιμωρία επειδή δεν διαβάζουν κάποιο βιβλίο. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η στέρηση της διασκέδασής τους δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο.
  • Προτείνοντας στα παιδιά να διαβάζουν βιβλία αντί για κόμικς. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς απειλούν τα παιδιά ότι θα τους πετάξουν τα κόμικς αφού δεν διαβάζουν τα μαθήματά τους ή κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο. Και αυτή η τακτική είναι λανθασμένη, αφού τα παιδιά διαβάζοντας κόμικς διασκεδάζουν, ζουν μέσα στις σελίδες τους μια περιπέτεια που την έχουν ανάγκη. Ακόμα και οι φιλόσοφοι πολλές φορές διαβάζουν βιβλία αστυνομικά, ή λιγότερο λογοτεχνικά, αρκετά συχνά, γιατί έχουν ανάγκη από περιπέτεια.

  • Συγκρίνοντας οι γονείς το παρόν με το παρελθόν, λέγοντας ότι στο παρελθόν τα παιδιά διάβαζαν περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία. Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν το παρελθόν. Ζουν στο παρόν.
  • Μετατρέποντας το βιβλίο σε όργανο βασανιστηρίων. Δεν είναι λίγοι οι γονείς ή και οι εκπαιδευτικοί που μετά την ανάγνωση ζητούν από τα παιδιά να κάνουν μια περίληψη της υπόθεσης, να βρουν γραμματικά  φαινόμενα και να τα σχολιάσουν. Με αυτό τον τρόπο, δεν δημιουργείται η ανάγκη στα παιδιά για λογοτεχνία ως κάτι φυσιολογικό στη ζωή.
  • Αρνούμενοι την ανάγνωση ενός βιβλίου. Πολλές φορές, ακόμα κι αν τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν, έχουν την ανάγκη να ακούσουν μια ιστορία με τη φωνή των γονιών τους και όχι να διαβάσουν μόνοι τους το βιβλίο.  Όμως οι γονείς δεν έχουν πάντα τη διάθεση ή και τον χρόνο για να διαβάσουν ένα βιβλίο στα παιδιά.
  • Περιορισμένες επιλογές βιβλίων. Κανείς δεν παίρνει να διαβάσει το πρώτο βιβλίο που θα πέσει στα χέρια του. Έτσι και τα παιδιά θα πρέπει να έχουν διάφορα βιβλία στη βιβλιοθήκη τους για να μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με αυτά που τους ενδιαφέρουν.

Πηγή: https://www.ilpiaceredileggere.it/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου