Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Πώς μαθαίνουμε την Ιστορία;

Στο μάθημα της Ιστορίας οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν αναλυτικά τους τρόπους που πρέπει να ακολουθούν στο σπίτι για να μαθαίνουν και να κατανοούν ικανοποιητικά το μάθημά τους!

Το ίδιο ισχύει για όλα τα θεωρητικά μαθήματα του Δημοτικού όλων των τάξεων. Μαγικός τρόπος βέβαια δεν υπάρχει αλλά ούτε κι ένας και μοναδικός και γίνεται σαφές πως αν θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους διαβασμένους και προετοιμασμένους θα πρέπει να διαβάζουν και να μελετούν όπως ακριβώς τους υποδεικνύει το παρόν άρθρο, δείχνοντάς τους βήμα – βήμα τη διαδικασία κι επιλέγοντας έναν από αυτούς τους τρόπους!
Αυτή η προσπάθεια είναι αναγκαία να συνεχιστεί και στο σπίτι, στην αρχή μαζί με σας, ώστε να γίνει βίωμα στους μαθητές και να καταλάβουν ποιος είναι ο πιο αποδοτικός και πιο ευχάριστος τρόπος, ενώ παράλληλα να διευκολυνθούν και οι γονείς.
Θέλω να γνωρίζετε πως μαγικές συνταγές στην εκπαίδευση δεν υπάρχουν αλλά πολλοί τρόποι διαφορετικοί για το καθένα από τα παιδιά σας! Μετράει όμως το είδος της προσπάθειας που καταβάλλεται, δίνονται τα απαραίτητα εργαλεία και στο χέρι σας η χρήση τους! Στόχος είναι η βελτίωση της επίδοσης και αγάπη για το μάθημα!

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:

«Διαβάζω δυνατά και διακρίνω τα σημαντικά – υπογραμμίζω…»

Ένας τρόπος γνωστός και για κάποιους μαθητές αποδοτικός, είναι η ανάγνωση του κειμένου από τον μαθητή φωναχτά. Όταν μιλάει δυνατά ο μαθητής, συγκεντρώνεται στο περιεχόμενο του κειμένου και αυτόματα το αποθηκεύει. Η ακοή συμμετέχει και ο εγκέφαλος επεξεργάζεται καλύτερα το νόημα. Εφόσον επιτευχθεί η κατανόηση του κειμένου, ο μαθητής ξεχωρίζει τα βασικά σημεία και τα υπογραμμίζει με ένα υπογραμμιστικό. Η χρήση διαφορετικών χρωμάτων υπογραμμιστικών σε διαφορετικές νοηματικά παραγράφους θα βοηθήσει και στον οπτικό διαχωρισμό αυτών και στη γενικότερη απομνημόνευση των πληροφοριών.

Απαραίτητες Ενέργειες

1. Διαβάζω, μαθαίνω και κατανοώ τον τίτλο του μαθήματος. Ενδεχομένως να υπάρξουν άγνωστες λέξεις οι οποίες και θα πρέπει να εξηγηθούν, να κατανοηθούν και αν είναι δυνατόν να συνδεθούν με προηγούμενα μαθήματα. Να είστε σίγουροι πως αυτό γίνεται απαραίτητα στην τάξη, βέβαια η προσοχή που απαιτείται από κάθε μαθητή την ώρα της παράδοσης είναι διαφορετική για τον καθέναν! Αν οι μαθητές στηρίζονται αποκλειστικά στην δική σας βοήθεια στο σπίτι, να είστε σίγουροι πως δεν θα καταβάλλουν στην τάξη καμία προσπάθεια, προσπαθήστε να πετύχετε το αντίθετο!
2. Παρατηρώ τις εικόνες και διαβάζω προσεκτικά τις λεζάντες κάτω από κάθε εικόνα.
3. Διαβάζω 2 φορές την περίληψη ή το πλαίσιο με το κύριο νόημα του μαθήματος.
4. Κάνω μια γρήγορη ανάγνωση ολόκληρο το κείμενο.
5. Διαβάζω την πρώτη παράγραφο και ταυτόχρονα υπογραμμίζω ότι μου κάνει εντύπωση( λέξεις κλειδιά ), άγνωστες λέξεις και στοιχεία όπως ονόματα, χρονολογίες και περιοχές.
6. Προσπαθώ να πω δυνατά το νόημα της παραγράφου με τη βοήθεια κι άλλων λέξεων ώστε να γίνω κατανοητός.
7. Όταν καταλάβω το νόημα τότε προχωράω στην επόμενη και κάνω το ίδιο μέχρι το τέλος.
8. Ξαναδιαβάζω ολόκληρο το κείμενο για τελευταία φορά.
9. Λέω με δικά μου λόγια ότι κατάλαβα από το μάθημα, μόνος μου ή φωνάζω για να τα διηγηθώ στη μαμά ή τον μπαμπά!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ:
Στην αρχή μαζί αγαπητοί γονείς με το παιδί σας, με στόχο να εργάζονται στη συνέχεια μόνα τους κι ο ρόλος σας να είναι καθαρά συμβουλευτικός!

Στόχος είναι να καλλιεργήσουμε στον μαθητή την αφαιρετική σκέψη. Να μπορεί δηλαδή από ένα σύνολο πληροφοριών να εστιάσει και να χρησιμοποιήσει τις απολύτως απαραίτητες για να κατασκευάσει το γενικό νόημα χωρίς να πλατειάζει χάνοντάς το.

Σας εύχομαι καλά αποτελέσματα από τα παιδιά σας και κυρίως αγάπη για το μάθημα της Ιστορίας που είναι και το ζητούμενο!

Εκπαιδευτικός: Ζερβού Κωνσταντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου