Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Βασική δομή ενός άρθρου

 Το άρθρο ως κειμενικό είδος ζητείται συχνά στους μαθητές ως έκθεση-έκφραση ιδεών. Τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο μαθητής εξασκείται στην απόδοση των σκέψεών του, συνήθως σε επίσημο και αντικειμενικό ύφος, υιοθετώντας τη φόρμα του δημοσιογραφικού λόγου.

Βασική δομή ενός άρθρου

1. Τίτλος

Το άρθρο τιτλοφορείται. Ο τίτλος θα πρέπει να είναι περιεκτικός, συνοπτικός, ενδεχομένως σατυρικός ή μεταφορικός, αντιπροσωπευτικός του περιεχομένου του κειμένου που ακολουθεί. Στοιχίζεται στο κέντρο του πάνω μέρους της σελίδας μέσα σε εισαγωγικά.

2. Εισαγωγή 

Η εισαγωγή ή ο πρόλογος της έκθεσης δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το θέμα που θα αναλυθεί. Ως στόχο έχουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον εντάξουν στο προς ανάλυση θέμα.

3. Κυρίως Θέμα

Ακολουθώντας μία τυπική δομή έκθεσης δημοτικού, η δεύτερη και η τρίτη παράγραφος αποτελούν το κυρίως θέμα του άρθρου. Εδώ αναλύονται εις βάθος τα ζητούμενα της εκφώνησης. Στις παραγράφους αυτές παρατίθενται τα αίτια και οι συνέπειες, τα παραδείγματα, οι προτάσεις του "αρθρογράφου" για την επίλυση προβλημάτων, ιστορικές αναδρομές, κ.ά. ποικίλων ζητημάτων, θέματα διαχρονικά ή επίκαιρα, όπως η περιβαλλοντική κρίση, ο πόλεμος και η ειρήνη, το εκπαιδευτικό σύστημα, η γλώσσα κλπ. Αυτά τα ζητήματα αποτελούν και τις συνηθέστερες θεματικές πάνω στις οποίες ο μαθητής ξεδιπλώνει τις σκέψεις του. 

4. Επίλογος 

Για τον επίλογο προτείνεται μία συνοπτική αναδρομή στα όσα προαναφέρθηκαν και μία πρόταση, μία συμβουλή, μία προτροπή, ένα ερώτημα προς τον αναγνώστη. Κάτι που θα τον κάνει να συλλογιστεί πάνω στο θέμα του άρθρου. 

Γλώσσα και ύφος του άρθρου

Ο δημοσιογραφικός λόγος είναι επίσημος και σοβαρός συνήθως. Προτείνεται λοιπόν η χρήση γ' ρηματικού προσώπου και η παθητική σύνταξη. Ο αρθρογράφος προσεγγίζει το θέμα του τεκμηριωμένα αποφεύγοντας τη μεταφορική χρήση της γλώσσας, κινούμενος στον χώρο της ερμηνευτικής δημοσιογραφίας.

Να θυμάστε: Ο δημοσιογράφος είναι αντικειμενικός κριτής και παρατηρητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου