Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

4 Οκτωβρίου • Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

 \Εικόνα που περιέχει κείμενο, σκύλος, διαφορετικός, θηλαστικό

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Δεν πρόκειται ακριβώς για γιορτή, αλλά περισσότερο ως ημέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης για την προστασία της πανίδας του πλανήτη μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που  θεσπίστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η Παγκόσμια Ημέρα διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Το 1978, θεσπίστηκε από τη Διεθνή ‘Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλων οργανώσεων και η διεθνής διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων, με 14 άρθρα στο σύνολό της.

Σύμφωνα με αυτήν όλα τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και να παλεύει για αυτή και όχι να την απειλεί, να την εκμεταλλεύεται, να την εξοντώνει, αλλά να την προστατεύει από κάθε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Στα άγρια ζώα θα πρέπει να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στο φυσικό τους χώρο, αλλά και το δικαίωμα στην αναπαραγωγή. Να μην στερούνται την ελευθερία τους για οποιοδήποτε λόγο. Να μην εγκαταλείπονται, να μη γίνονται αντικείμενο πειραμάτων, να μην υπόκεινται σε σωματικό ή ψυχικό πόνο, αν και όταν χρειαστεί να θανατωθούν, αυτό να γίνεται δίχως πρόκληση πόνου ή αγωνίας.

Πρώτος για τα δικαιώματα των ζώων μίλησε ο Τομ Ρέιγκαν, ένας Αμερικανός φιλόσοφος. Στο βιβλίο του «Η υπόθεση για τα δικαιώματα των ζώων» που δημοσιεύθηκε το 1983, υποστηρίζει ότι τα ζώα έχουν εγγενή αξία, και άρα έχουν δικαιώματα τα οποία και ο άνθρωπος οφείλει να σεβαστεί. Σύμφωνα με τον Ρέιγκαν, πολλά από τα ζώα έχουν αυτοσυνειδησία, πεποιθήσεις και επιθυμίες, και άρα πρέπει να τους αποδώσουμε ηθικά δικαιώματα. Άμεση συνέπεια της θεωρίας του είναι ο τερματισμός των πειραμάτων, της κτηνοτροφίας και η χρήση ζώων για λόγους ψυχαγωγίας του ανθρώπου.

Γιατί αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την 4η Οκτωβρίου είναι πως όλα ανεξαιρέτως τα ζώα είναι πλάσματα που χαίρονται, λυπούνται, πονάνε, πεινάνε και διψούν όπως εμείς. Που έχουν ανάγκες και δίνουν το δικό τους σκληρό αγώνα επιβίωσης. Που είναι οι συνοδοιπόροι μας στην πόλη και σε αυτό τον πλανήτη

ΠΗΓΗ: https://dad.gr/4-oktovrioy-pagkosmia-imera-ton-zoon/

Εκπαιδευτικός: Κουτσωνάκη Σωτηρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου