Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Η πυραμίδα των τροφών (Φυσική Ε')

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις όπου η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα(ΚΑΝ) αποτελούν μείζονα προβλήματα υγείας. Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ορθές διατροφικές συνήθειες ενισχύουν τη φυσική  κατάσταση και εξασφαλίζουν την υγεία από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Η παιδική ηλικία και αργότερα η εφηβεία είναι οι βασικοί σταθμοί ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού και σε αυτές τις περιόδους η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών σε συγκεκριμένες ποσότητες και αναλογίες από το καθημερινό διαιτολόγιο, θα ενισχύσουν ή θα καταστείλουν  αυτή την πορεία.

Μέσα από τα μαθήματα, κυρίως της Φυσικής και της Βιολογίας, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα συστατικά των τροφών, τις ανάγκες του οργανισμού και προσπαθούν να διαμορφώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες. 

Οι  μέρες  που ζούμε χρειάζονται  σωστό χειρισμό των τροφών  για να  διασφαλιστεί η πλήρης και  ορθή θρέψη.

Έτσι, οι βασικοί κανόνες δίνουν έμφαση στα εξής:

  • Μικρά και συχνά γεύματα με ποικιλία τροφίμων έτσι ώστε να λαμβάνονται όσο το δυνατό περισσότερα θρεπτικά  συστατικά.

  • Δώστε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά για μεγαλύτερη απορρόφηση φυτοχημικών συστατικών.

  • Καθημερινή  κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη. Προσοχή στη χρήση  πρωινών δημητριακών (εστιάστε στη λιγότερη ζάχαρη και τις  περισσότερες φυτικές ίνες).

  • Καταναλώστε με μέτρο τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Παίζουμε το  παιχνίδι  της  ετικέτας (διαβάζουμε τα λιπαρά, σάκχαρα και  συγκρίνουμε τα διαφορετικά τρόφιμα).

  • Περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (μία φορά την εβδομάδα) και η αντικατάστασή του από λευκό κρέας και ψάρι.

  • Καταναλώστε γάλα  χαμηλών λιπαρών. 

Εκπαιδευτικός: Λαβασίδης Δημήτρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου