Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Κείμενο Επεξεργασίας (Δ'): "Ίαν: η συγκλονιστική ιστορία ενός 10χρονου με εγκεφαλική παράλυση που διδάσκει ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα"

Μιας και ήδη έχουμε συζητήσει με τους μαθητές, κάποια πράγματα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και γενικότερα τα δικαιώματα των ανθρώπων στη ζωή, παρουσίασα στην τάξη ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων, μικρού μήκους, το οποίο βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός αγοριού 10 χρονών με εγκεφαλική παράλυση. Το βίντεο συνοδεύτηκε από κείμενο και συζήτηση, το οποίο στο τέλος έκλεισε με ερμηνευτικές, γραμματικές και συντακτικές ασκήσεις.

Στο τέλος μάλιστα, τα παιδιά συνέδεσαν το θέμα με το πρόβλημα αναπηρίας του Stephen Hawking (είχαμε αναφερθεί προηγούμενη φορά στο πρόσωπό του – βραβεία, προσφορά/συμβολή στον τομέα της επιστήμης), αλλά και στο γεγονός πως ό,τι και να συμβεί εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, γιατί «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» τα πάντα προσπαθώντας για τους στόχους μας.

https://www.youtube.com/watch?v=KsjVUJMWzks 

Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο βίντεο κινουμένων σχεδίων που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ίαν, ενός 10χρονου Αργεντινού αγοριού με εγκεφαλική παράλυση που θέλει μεταφέρει στον κόσμο ένα μήνυμα αγάπης.

Ο Ίαν έχει εγκεφαλική παράλυση, χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και έναν υπολογιστή μέσω του οποίου επικοινωνεί με την κίνηση των ματιών του. Παρά την αναπηρία του, θέλει να παίξει και θέλει τα άλλα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορεί να παίξει. «Μπορώ να παίξω και να συμμετέχω», είχε πει σε συνέντευξή του ο Ίαν.

Ο Ίαν καταφέρνει να ξεπεράσει τα εμπόδια της απομόνωσης που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρία με τη βοήθεια της προέδρου του Ian Foundation Sheila Graschinsky και της μητέρας του.

Η ταινία περνάει το μήνυμα ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν για να μην δημιουργούν φραγμούς και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με σκοπό την ευαισθητοποίηση.

Η ιστορία

Η ιστορία αρχίζει με το παιδί να φαντάζεται ότι παίζει ανέμελα με άλλα παιδιά στην παιδική χαρά. Ωστόσο, επιστρέφει απότομα στην πραγματικότητα και το 10χρονο αγόρι έρχεται ξανά αντιμέτωπο με την αναπηρία του.

Κάθε απόγευμα περνάει με τη μητέρα του από την παιδική χαρά και κοιτάει με θλίψη τα άλλα παιδιά να παίζουν και να φωνάζουν χαρούμενα. Το αγόρι δεν μπορεί να σηκωθεί από το καροτσάκι και δεν μπορεί να μπει στην παιδική χαρά, όπως τα  «φυσιολογικά» παιδιά…Θέλει πραγματικά πολύ να παίξει μαζί τους και ενώ ονειρεύεται πώς θα μπορούσε να μπει στην παρέα τους. Αλλά σκέφτεται ότι δεν θα τον δεχτούν και τον κοροϊδεύουν λόγω της διαφορετικότητάς του. Τότε, ο άνεμος τον παίρνει μακριά και τον αποσυνθέτει σε χίλια κομμάτια.

Όμως, δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί ξανά και ξανά. Όλα τα προβλήματα θα λυθούν όταν τα παιδιά τελικά δέχονται τον Ίαν στην παρέα τους, στην καθημερινότητα και το παιχνίδι τους.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μέσα από εικόνες και προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματα όλων των παιδιών, ώστε να μεταδώσει το συναίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο,  ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή ή τη γλώσσα.

Η ταινία μικρού μήκους είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται καθημερινά με παιδιά, για έναν κόσμο με λιγότερους αποκλεισμούς. 

Δείτε το συγκλονιστικό animation:

Εκπαιδευτικός: Φένδρου Ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου