Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων «Καπνίζουμε; Όχι εμείς!» (Δ’)

 

Ζω καλύτερα – Ευ ζην – Ψυχική και συναισθηματική υγεία – Πρόληψη

Στο πρώτο μας εργαστήριο θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το κάπνισμα, τις αιτίες και τις συνέπειές του. Επίσης, θα ερευνήσουμε την επιρροή που ασκούν τα πρότυπα στη συμπεριφορά και τις αποφάσεις μας. Τέλος, θα αναζητήσουμε τρόπους αντίστασης σε αρνητικές-βλαπτικές συμπεριφορές, καθώς και τρόπους φροντίδας του εαυτού μας.

1η εργαστήριο: «Ο Τσιπιλός και  οι φίλοι του συναντούν τη Δόνα Νικοτίνη»

Στόχοι: Εισαγωγή στην έννοια εξάρτησης, ενδυνάμωση σε πιέσεις-σενάριο ιστορίας.

Δραστηριότητες στη Νέα Αίθουσα:

Α) Εκφραζόμαστε με τα χέρια

Είναι όλοι όρθιοι στον κύκλο. Καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν με τα χέρια τους. Με τα χέρια χαιρετάμε, ξυνόμαστε, πιάνουμε διάφορα πράγματα, γράφουμε, ζωγραφίζουμε, τρώμε, δείχνουμε, παίζουμε πιάνο. Λένε τις ιδέες τους και τις δείχνουν με τα χέρια στους υπόλοιπους (με τον τρόπο του ο καθένας). Η ομάδα επαναλαμβάνει κάθε κίνηση. Εάν μπλοκάρει η ομάδα, μπορούμε και εμείς να προτείνουμε μερικές ιδέες.





Β) Καλές και κακές συνήθειες

Ζητάμε από τα παιδιά να μας καταγράψουν σε ένα μικρό χαρτάκι τι σκέφτονται, όταν ακούν τη λέξη εξάρτηση. Στη συνέχεια, ζητάμε να μας πουν μία καλή συνήθεια και να την αναπαραστήσουν και μία κακή. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα βοηθάμε να καταλάβουν ότι κάποιες συνήθειες είναι απαραίτητες για τη ζωή (π.χ. άσκηση, κατανάλωση φαγητού, κατανάλωση νερού, σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα κλπ) και κάποιες δεν είναι απαραίτητες (π.χ. κατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης, κάπνισμα). Επιπλέον, κάποιες συνήθειες (απαραίτητες ή όχι)μπορούν να αποβούν επιβλαβείς ή και να πάρουν τη μορφή εξάρτησης (π.χ. φαγητό, σχέση με φίλους που μας επηρεάζουν αρνητικά).

Γ) Ανάγνωση ιστορίας / Προβολή DVD: «Ο Τσιπιλός και οι φίλοι του συναντούν τη Δόνα Νικοτίνη».

• Τι απόφαση θα πάρει ο Τσιπιλός και γιατί;

• Ποια θα είναι η εξέλιξη της ιστορίας;

• Εσείς τι θα κάνατε στη θέση του;

Δ) Πανό διαμαρτυρίας: Εξηγούμε στα παιδιά πως σήμερα έχουν ένα σημαντικό έργο να ολοκληρώσουν, να βοηθήσουν τον Τσιπιλό να πει «όχι» στη Δόνα Νικοτίνη. Καλούμε τα παιδιά να καταγράψουν στην ακόλουθη εικόνα «ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ» και να εξηγήσουν σε ποια όργανα προκαλεί σοβαρές βλάβες.






Εκπαιδευτικός: Ζερβού Κων/να

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου