Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Μαλάλα Γιουσαφζάι


Έχοντας επιλέξει να διαβάσουμε στην τάξη μας φέτος τα εξαιρετικό βιβλίο της Σοφίας Μαντούβαλου «Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, διαπίστωσα πως η συγγραφέας το αφιερώνει στη Μαλάλα Γιουσαφζάι και σε όλα τα κορίτσια του κόσμου, που δεν πηγαίνουν σχολείο. 

Γεννήθηκε μέσα μου η ανάγκη να γνωρίσω στους μαθητές μου τη Μαλάλα, την ιστορία της και μέσα από αυτή να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε σχετικά με το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, αλλά και γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Το ακόλουθο απόσπασμα από το βιβλίο «20 σπουδαία κορίτσια, που άλλαξαν τον κόσμο» Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ, αποτέλεσε την ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά με κατανοητό τρόπο ποια ήταν η Μαλάλα Γιουσαφζάι.




Στην πορεία παρακολουθήσαμε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο αποσπάσματα από την ομιλία της κατά τη βράβευσή της με το Νόμπελ Ειρήνης, το 2014: https://www.youtube.com/watch?v=cjkWKMB9FcE


Κατόπιν, διατυπώσαμε γραπτώς το δικό μας μήνυμα προς τους «ισχυρούς» του κόσμου σχετικά με την ανάγκη να μη στερείται κανένα παιδί στον κόσμο το δικαίωμά του στην εκπαίδευση! Οραματιστήκαμε πως μεγαλώνοντας θα φροντίζουμε με τον δικό μας τρόπο, ώστε να μην παραβιάζεται αυτό το τόσο σπουδαίο δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση! 

Εκπαιδευτικός: Βίκυ Ντόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου