Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Κείμενο Διδασκαλίας - Μονεμβασιά



Το παρακάτω κείμενο που παρατίθεται συνδυάζει τις τεχνικές της περιγραφής (Αναφορικός λόγος) αλλά επίσης είναι και κείμενο οδηγιών κατά κάποιον τρόπο, αφού υπάρχουν πολλά ρήματα σε προστακτική (Κατευθυντικός λόγος).


Μπορεί να αξιοποιηθεί στη διδασκαλία κειμένου αφού εμπεριέχει πλούσιο περιγραφικό λεξιλόγιο με αρκετά επίθετα και επίσης έχει πολλά στοιχεία κατευθυντικού λόγου. Επιπλέον προσφέρει αισθητική και ψυχική απόλαυση, καθώς μας δίνει μια όμορφη εικόνα της Μονεμβασιάς και κατευθύνει τον ταξιδιώτη για το τι θα επισκεφτεί εκεί.
Ο τρόπος διδασκαλίας του εναπόκεινται στον εκπαιδευτικό.


Μονεμβασιά: Ραντεβού στο κάστρο 


Ταυτισμένη με τις μεταβατικές εποχές (φθινόπωρο και άνοιξη), αλλά και με τα ερωτευμένα ζευγάρια που ζουν εδώ τα πιο ρομαντικά Σαββατοκύριακα της ζωής τους, η μοναδική καστροπολιτεία, άρτι αποκατεστημένη από τις πολύχρονες αναστηλώσεις, μοιάζει πιο γοητευτική από ποτέ. 

•Βόλτες, βόλτες, βόλτες. Ο γλυκός φθινοπωρινός καιρός επιβάλλει την ατέρμονη περιήγηση στα καλντερίμια, ανάμεσα σε αρχοντικά σπίτια, βυζαντινές εκκλησίες και στις ιδιαίτερες «δρομικές», όπως αποκαλούνται οι θολοσκέπαστες διασταυρώσεις. Το κεντρικό δρομάκι, η οδός Γιάννη Ρίτσου, είναι γεμάτη καλόγουστα μαγαζάκια και ταβέρνες. 
•Περπατήστε κατά μήκος του θαλασσινού τείχους, χορταίνοντας θέα στο Μυρτώο πέλαγος. Κοντοσταθείτε στην πλατεία Χρυσαφίτισσας, βγείτε πλάι στη θάλασσα από τη θαλασσινή πύλη, το αποκαλούμενο Πορτέλο, ή από τα ανατολικά τείχη για να κάνετε τον σύντομο περίπατο έως τον φάρο. Δεν θα σταματήσετε να φωτογραφίζετε ούτε λεπτό. 
•Καθίστε στο πεζούλι της κεντρικής τάπιας με το κανόνι και απολαύστε τη γαλήνη. Ο ναός του Χριστού Ελκομένου που βρίσκεται εδώ είναι του 6ου αιώνα και φιλοξενεί τη σημαντική εικόνα της Σταύρωσης. Στο τζαμί που βρίσκεται απέναντι στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς. 
•Ανεβείτε στην Άνω Πόλη από τις «βόλτες», το ελικοειδές ανηφορικό καλντερίμι – όσο κοπιαστική είναι η ανάβαση, άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι η θέα. Εκεί θα δείτε και τον υπέροχο ναό της Αγίας Σοφίας του 12ου αιώνα. 
•Το βράδυ επαναλάβετε έναν περίπατο στα υποφωτισμένα σοκάκια. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο μυστηριακή, που εύκολα θα καταλάβετε πώς γεννιούνται τόσοι θρύλοι. Στο τέλος καθίστε για κοκτέιλ στο ταρατσάκι του Έμβασις (τηλ. 27320-61139), για να αφουγκραστείτε και τον σύγχρονο παλμό του κάστρου. 
•Για φαγητό αυτή την εποχή καθίστε στη φημισμένη Ματούλα (τηλ. 27320-61660), την πιο παλιά ταβέρνα της Μονεμβασιάς. 

Η Μονεμβασιά απέχει από την Αθήνα 300 χλμ. (4 ώρες).

ΠΗΓΗ:http://www.kathimerini.gr/989973/article/ta3idia/sthn-ellada/monemvasia-rantevoy-sto-kastro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου