Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Γρίφοι και Σπαζοκεφαλιές για όλες τις τάξεις

Οι γρίφοι και οι σπαζοκεφαλιές σάς δίνουν τη δυνατότητα να διασκεδάσετε, να ψυχαγωγηθείτε και ταυτόχρονα να εξασκήσετε το μυαλό σας και να καλλιεργήσετε τη σκέψη, τη λογική, τη φαντασία και την παρατηρητικότητα σας. Έτσι, αποκτάτε σταδιακά την ικανότητα να λύνετε προβλήματα με μεγαλύτερη ευκολία. Στο ιστολόγιο του εκπαιδευτικού Γλαβά θα βρείτε πλήθος γρίφων και σπαζοκεφαλιών διαφόρων βαθμών δυσκολίας.


«Η ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΡΗΣΗ». ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 1. ΤΑΞΕΙΣ: ΟΛΕΣ. 
Έχει κάποιος κρασί και θέλει να δώσει στο φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων και ένα των 3 λίτρων; (στα δοχεία δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλίμακα) 

ΛΥΣΗ
Πρώτα θα γεμίσει το δοχείο των 3 λίτρων. Μετά θα αδειάσει τα 3 λίτρα στο δοχείο των 5 λίτρων. Στη συνέχεια θα γεμίσει και πάλι το δοχείο των 3 λίτρων και θα αδειάσει στο δοχείο των 5 λίτρων τόσο κρασί, ώστε να το γεμίσει (χωρούσε 2 λίτρα ακόμη για να γεμίσει). Έτσι θα μείνει στο δοχείο των 3 λίτρων ακριβώς 1 λίτρο.

«ΤΟ ΝΟΥΦΑΡΟ». ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 1. ΤΑΞΕΙΣ: ΟΛΕΣ. 
Ένα νούφαρο κάθε μέρα διπλασιάζεται σε μέγεθος και την 100η μέρα κάλυψε ολόκληρη την επιφάνεια μιας λίμνης. Να βρείτε ποια μέρα είχε καλύψει τη μισή λίμνη. 

ΛΥΣΗ
Αν το νούφαρο διπλασιάζεται κάθε μέρα, θα καλύψει το βάλτο την παραμονή της μέρας που τον γεμίζει ολόκληρο. Άρα καλύπτει το μισό βάλτο την 99η μέρα.

«ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ». ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 1. ΤΑΞΕΙΣ: ΟΛΕΣ. 
Κάθε πρωί, ένας μαθητής που μένει στο 8ο όροφο μιας πολυκατοικίας, κατεβαίνει με το ασανσέρ τους 8 ορόφους και πηγαίνει στο σχολείο. Κάθε μεσημέρι, όταν επιστρέφει από το σχολείο, ανεβαίνει με το ασανσέρ μέχρι τον 6ο όροφο και συνεχίζει με τις σκάλες. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

ΛΥΣΗ
Αυτό συμβαίνει γιατί ο μαθητής δεν έφθανε το κουμπί του 7ου και του 8ου ορόφου.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 
Ιστολόγιο Ισιδώρου Γλαβά
Για περισσότερους γρίφους και σπαζοκεφαλιές πατήστε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου