Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

“Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες”

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες, προτείνουμε την ανάγνωση και επεξεργασία του βιβλίου “Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα” του Τζον Μπόιν.

Η ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Πρόκειται για μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα.

  Το θέμα του βιβλίου εστιάζει στην επικοινωνία δύο διαφορετικών κόσμων μέσω της γνωριμίας και της σταδιακής φιλίας που αναπτύσσεται μεταξύ δύο παιδιών: του Μπρούνο, γιου ενός Ναζί που είναι αυστηρός και προσηλωμένος στο καθήκον του, και του Σμούελ, ενός αιχμάλωτου Εβραιόπουλου. Τους δύο φίλους χωρίζει ένα συρματόπλεγμα, που βάζει όρια στους δύο κόσμους. Όμως, τα παιδιά, αγνοώντας αυτά τα όρια που βάζουν οι μεγάλοι, καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο και να έρθουν πιο κοντά.

     Το συγκεκριμένο βιβλίο δίνει την ευκαιρία στους δασκάλους των μεγαλύτερων τάξεων να αναφερθούν στο θέμα συνδέοντάς το με τα κεφάλαια περί του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ή ακόμα αυτό το θέμα να αποτελέσει προέκταση της επικαιρότητας όταν εμφανίζονται φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού κι επιθετικότητας προς τις μειονότητες .

Το περιεχόμενό του προωθεί τη συζήτηση και το διάλογο και θέτει εξαιρετικά επίκαιρα ζητήματα. Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα καθώς και ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο με ποικίλες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν σημαντικά στην επεξεργασία του μυθιστορήματος.

Απόσπασμα Κειμένου:Άρτεμης Τσούκα --> εδώ
Το απαραίτητο υλικό με δραστηριότητες εδώ


Εκπαιδευτικός Κουτσοπούλου Φωτεινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου