Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

«10 βιβλία για τα Χριστούγεννα»

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος μαγείας και χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη παιδική γιορτή. Είναι οι μέρες που περιμένουν πιο πολύ από όλες τα παιδιά. Τα σπίτια γίνονται πολύχρωμα και λαμπερά, κάθε μπαλκόνι αναβοσβήνει στον χριστουγεννιάτικο ρυθμό και όλοι μας, μικροί και μεγάλοι περιμένουμε το δώρο που θα μας αφήσει ο Άγιος Βασίλης κάτω από το δέντρο.

Εμείς θα βοηθήσουμε τον Άγιο Βασίλη… να διαλέξει δώρα πολύτιμα για τα παιδιά απο εκείνα που δεν καταχωνιάζονται μετά από λίγο καιρό στις ντουλάπες αλλά στέκουν περήφανα και λαμπερά στα ράφια της βιβλιοθήκης μας, με την ευχή μας να στρεφόμαστε όλο και περισσότεροι στο παιδικό βιβλίο.

1. Tο κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα, του Χέιγκ Ματ, εκδόσεις Πατάκη

Αποτελεί μέρος μιας σειράς του ιδίου συγγραφέα. Στην σειρά κυκλοφορούν και οι τίτλοι «Το αγόρι που το είπαν… Χριστούγεννα» και «Ο Πατέρας Χριστούγεννα κι εγώ» από τις εκδόσεις Πατάκη για παιδιά 10+. Τι θα γίνει όταν η Αμέλια, ένα ασυνήθιστο κορίτσι, κάνει μια ευχή και πάει να ζητήσει από τον Πατέρα Χριστούγεννα να την πραγματοποιήσει; Όμως ο πατέρας των Χριστουγέννων είναι πολύ απασχολημένος. Ταραγμένα ξωτικά, ταράνδους που πέφτουν από τον ουρανό, θυμωμένα τρολ, αλλά και την τρομερή πιθανότητα… να μην έρθουν τα Χριστούγεννα. Τι θα κάνει η Αμέλια για να βοηθήσει; Μια καλογραμμένη ιστορία με ανατροπές, χιούμορ και άκρως ενδιαφέρον για τα παιδιά αυτής της ηλικίας!



2. Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ: Τα Χριστούγεννα του Κλουζ, του Banscherus Jürgen, εκδόσεις Μεταίχμιο


Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που είναι πολύ αγαπητή από παιδιά 8+. Χιούμορ, τρυφερότητα, σχεδόν εφηβικές ανησυχίες διακατέχουν τη σειρά αυτή, στην οποία δε θα μπορούσε να λείπει ένα χριστουγεννιάτικο θέμα. Δυο βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ο Κλουζ βρίσκει ένα μυστηριώδες σημείωμα σ’ ένα καλάθι αχρήστων: “Αύριο, παιδιά, θα γίνει χαμός!” διαβάζει. Κι ενώ αρχίζει να μαζεύει στοιχεία κι αποδείξεις, έρχεται η όμορφη Τίνα και τον μπερδεύει… Και σαν να μην έφτανε αυτό, ανακαλύπτει ότι το περίπτερο της Όλγας κινδυνεύει. Και έτσι πρέπει να επιλέξει – και να πάρει αποφάσεις.


3. Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ: Σαμποτάζ στα Χριστούγεννα, της Ulrike Rylance, εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Πένι Πέπερ, ένας καλοφτιαγμένος χαρακτήρας που όλο ανακατεύεται σε μυστήριες υποθέσεις, έρχεται για να λύσει ακόμα μία υπόθεση –αυτή τη φορά χριστουγεννιάτικη. «Όταν η Πένι και η ντετεκτιβοσυμμορία της μαθαίνουν για τα πρώτα εξαφανισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, θεωρούν ότι είναι απλά τυχαίο. Σύντομα όμως τα πράγματα ξεκαθαρίζουν: είναι δουλειά ενός δράστη κατά συρροή. Μια ολόκληρη φυτεία δέντρων καίγεται, μια άλλη προσβάλλεται από μια σπάνια αρρώστια, εξαφανίζονται παραγγελίες και κάποιος κλέβει από τα μπαλκόνια τα τελευταία έλατα. Για την Πένι και Σία αυτό είναι ανήκουστο. Χριστούγεννα χωρίς δέντρο είναι σαν… δεν είναι τέλος πάντων Χριστούγεννα.» Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας χαρίζουν αυτό το graphic novel –μια κατηγορία λογοτεχνίας που προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών- για παιδιά 8+, γραμμένο με ξεκαρδιστικό τρόπο, γεμάτο με άγχη, χαρές και ανησυχίες της ηλικίας αυτής!

4. Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων, του Seuss Dr. , εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια –που έχουν γίνει και κινηματογραφική ταινία- έφτασε επιτέλους στα χέρια μας σε ελληνική μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Κάθε Κάποιος στην Κάποιων-πόλη τα Χριστούγεννα λατρεύει, μα ο Γκριντς, που ζει έξω απ’ την Κάποιων-πόλη, με τα Χριστούγεννα αγριεύει! Τι θα κάνει ο Γκριντς για να χαλάσει τα Χριστούγεννα; Θα τα καταφέρει ή άραγε τα Χριστούγεννα είναι κάτι παραπάνω από τα δέντρα, τα φωτάκια, τα στολίδια, τα δώρα; Μια ιστορία με έμμετρο στίχο που θα λατρέψουν τα παιδιά 4+. Γιατί η μαγεία των Χριστουγέννων βρίσκεται μέσα μας!



5. Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης, της Τατιάνας Ζωγράφου, εκδόσεις Καλέντης

Ένα βιβλίο μανιφέστο για μικρούς και μεγάλους, που ξεκινά με αφορμή τα Χριστούγεννα, αλλά δε θεωρείται μόνο Χριστουγεννιάτικο. Οι εκδόσεις Καλέντης και η Τατιάνα Ζωγράφου μάς χαρίζουν ένα βιβλίο που αναφέρει τους προβληματισμούς για τα Χριστούγεννα και δε μένει μόνο στα λαμπιόνια, τα δώρα και τη μαγεία των Χριστουγέννων. Ο Άγης και η Λεωνή ψάχνουν πολύ ανάμεσα στους ανθρώπους, στα ζωντανά και στη φύση για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Τι θα έκαναν αν ήταν ο Άι Βασίλης; Θα πήγαιναν στα όνειρα των παιδιών, στις δουλειές των μεγάλων, στο ελληνικό κοινοβούλιο, στα στρατόπεδα των φαντάρων, στα νοσοκομεία με τους γιατρούς και τους ασθενείς, στα σχολεία με τους δάσκαλους και τους γιατρούς, στις ορχήστρες με τους μουσικούς, στα παιδικά θέατρα με τους ηθοποιούς, στα δάση και τα βουνά με τα ζώα και τα πουλιά, στις γειτονιές με τα αδέσποτα, στη θάλασσα με τα ψάρια. Θα πήγαιναν σε τόσα κι άλλα τόσα μέρη. Ένα βιβλίο με έναν τόσο απλό προβληματισμό που όμως μιλά για τόσο δύσκολα θέματα όπως η φτώχεια, ο πόλεμος, η αλαζονεία, η μικροπρέπεια, η εγωπάθεια, η απληστία, οι μικρές και μεγάλες ήττες του ανθρώπινου είδους με θύματα συνανθρώπους, παιδιά, ζώα, πλάσματα της γης. Γραμμένο με χιούμορ που όμως κρύβει επίπονα θέματα.

6. Χιονίζει, Eric Carle, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ένα από τα πιο όμορφα Χριστουγεννιάτικα βιβλία για μικρά χεράκια, είναι το «Χιονίζει» του Eric Carle. Με σκληρά φύλλα και παραθυράκια που αποκαλύπτουν τα διάφορα ζώα που είναι σκεπασμένα με το χιόνι, είναι ιδανικό για παιδιά 2-2,5+ . Η ιστορία μάς λέει, ότι σε ένα αγροτόσπιτο ζούσε κάποτε ένας γέρος που είχε τόσο λίγα ζώα, που μπορούσε να τα μετρήσει στα δάχτυλα του χεριού του. Έτσι, τα φώναζε «Ένα, δύο, τρία, τέσσερα και πέντε». Κοντά στο στάβλο φύτρωνε κι ένα μικρό δέντρο που κι αυτό το φώναζε «Δέντρο». «Γειά σου, Δέντρο!» , έλεγε κάθε φορά που περνούσε από δίπλα του. Ώσπου ένα βράδυ, καθώς αποκοιμιέται γλυκά στην πολυθρόνα, ονειρεύεται πως χιόνισε και μια απαλή άσπρη κουβέρτα σκέπασε όλο το αγρόκτημα. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με την ιδιαίτερη εικονογράφηση του Eric Carle αλλά και με τις κρυψώνες που θα πρέπει να ανασηκώσουν για να βρουν τα ζώα. Μαζί με τον γέρο της ιστορίας (μήπως είναι ο Άγιος Βασίλης;), θα στολίσουν το δέντρο και θα ευχηθούν σε όλους «Καλά Χριστούγεννα!»

7. Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα, Ευγένιος Τριβιζάς, εκδόσεις Καλέντης

Ένα από τα πλέον κλασικά χιουμοριστικά Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά 4+, είναι η «Φρικαντέλα» του Τριβιζά. Η μάγισσα Φρικαντέλα, λοιπόν, μισεί αφάνταστα όλα τα καλά. Δε χορεύει καλαματιανό, μόνο κακαματιανό. Δεν τρώει ποτέ καλαμαράκια, μόνο κακαμαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, μόνο πορτοκακάδα. Αλλά πάνω απ’ όλα, μισεί τα κάλαντα. Όταν, λοιπόν, παραμονές Πρωτοχρονιάς, ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τούς κλέβει τις φωνές και τις φυλακίζει σε μπαλόνια. Τα παιδιά, με αρχηγό τον Σεβαστιανό Μπισμπικούκη, μπαίνουν στο κάστρο της μάγισσας και ψάχνουν στα μαγικά δωμάτια για τα μπαλόνια με τις κρυμμένες τους φωνές. Θα καταφέρουν άραγε να τις πάρουν πίσω; Η Φρικαντέλα θα αγαπήσει τα κάλαντα; Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα παράρτημα με κάλαντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας!

8. Το ποντικάκι που ήθελε ν’ αγγίξει ένα αστεράκι, Ευγένιος Τριβιζάς, εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα ακόμα κλασικό Χριστουγεννιάτικο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά για παιδιά 3+, είναι το αγαπημένο «ποντικάκι». Πιο τρυφερό αυτή τη φορα, μας μιλάει για ένα ποντικάκι που το λένε Τρωκτικούλη. Ο Τρωκτικούλης, κάθε φορά που έβλεπε αστέρια στον ουρανό, ήθελε να τ’ αγγίξει. Ο παππούς του, του έλεγε πως αυτό δεν γίνεται… Όμως, το ποντικάκι μας δεν το βάζει κάτω… Ένα βιβλίο που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους με τον συμβολισμό του. Υπάρχει και βιντεάκι animation στο youtube!



9. Ένα δώρο για τους φίλους μου, Ρεμπέκα Χάρι, Εκδόσεις Ίκαρος

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι άκρως Χριστουγεννιάτικο! Πέρα από την μαγική εικονογράφηση, έχει και γυαλιστερές σελίδες με χρυσόσκονη! Τα παιδιά 2,5-3+ σίγουρα θα ξετρελαθούν! Η ιστορία είναι άκρως Χριστουγεννιάτικη, καθώς μας μιλάει για ένα Λαγουδάκι που αγαπάει πολύ τους φίλους του και θέλει να τους κάνει να αισθάνονται όμορφα. Όταν όμως κάνει κρύο, όλοι πάνε στα σπίτια τους για να ζεσταθούν και εκείνο μένει μοναχό. Με λίγη τύχη και πολύ καλή διάθεση, το Λαγουδάκι ετοιμάζει ζεστά δωράκια για τον καθένα και καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από την φιλία. Είναι ένα τρυφερό βιβλίο, γεμάτο με ασημόσκονη και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων!

10. Το μεγαλύτερο δώρο, η ιστορία του τέταρτου μάγου, Σούζαν Σάμμερς , Εκδόσεις Πατάκη

Από τα ωραιότερα βιβλία που αναφέρουν την ζωή του Χριστού από την γέννηση μέχρι την Σταύρωσή του, με έναν μοναδικό τρόπο. Την ιστορία του τέταρτου μάγου, που είδε κι αυτός το αστέρι ν’ ανατέλλει και κίνησε να το ακολουθήσει. Μέσα από αυτήν την υπέροχη ιστορία, για ηλικίες 7+, περιγράφεται η αναζήτηση του Βασιλέα των Βασιλέων από τον Αρταβάν, από την γέννηση του Ιησού μέχρι το έσχατο σημείο της Σταύρωσής του. Ο Αρταβάν τον ακολουθεί βήμα – βήμα, κάνοντας πράξη την διδασκαλία του κι αφιερώνει την ζωή του στους συνανθρώπους του. Έτσι, ο Θεός τον ανταμείβει, δίνοντάς του, το πολυτιμότερο δώρο. Μια ανατριχιαστική ιστορία, για το τι πραγματικά σημαίνει να προσφέρεις. Η υπέροχη και ρεαλιστική εικονογράφηση, κάνει την εμπειρία της ανάγνωσης ακόμα καλύτερη.

Εκπαιδευτικός: Νάσια Αλεξανδρίδη

Ε’2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου