Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Η Πούλια και ο Αυγερινός



Παρακάτω ακολουθεί ένα λαϊκό παραμύθι από την Κέρκυρα με τίτλο «Η Πούλια και ο Αυγερινός». Προέρχεται από το βιβλίο της Ζωής Βαλάση «Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους- Μια γαστριμαργική περιπλάνηση στα λαϊκά παραμύθια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
   
Το παραμύθι αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί διαθεματικά  τόσο στο πλαίσιο της Διατροφής, μιας και θίγεται το ζήτημα της Λαιμαργίας. Ακόμη, μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της Παράδοσης (με τους μαθητές μου το διαβάσαμε με αφορμή το κεφάλαιο της Μελέτης Περιβάλλοντος της Γ΄ Δημοτικού «Μαλαματένιος αργαλειός κι ελεφαντένιο χτένι…»). Αποτελεί, επίσης, εξαιρετική αφόρμηση για να συζητήσετε για θέματα αστρονομίας. Φυσικά, μπορεί να ξεκινήσει συζήτηση για θέματα ηθικής και αδερφικής αγάπης.
Σαφέστατα, μπορείτε απλά να απολαύσετε με τους μαθητές σας τη γλώσσα του, να εντοπίσετε τα χαρακτηριστικά και τα μοτίβα των λαϊκών παραμυθιών, καθώς και να σταματήσετε την ανάγνωση στο σημείο «…κι ένα χρυσό χτενάκι.» και να ζητήσετε από τους μαθητές να δώσουν εκείνοι τη λύση στο πώς σώθηκε το αγόρι από την κακία της μητριάς.


Εκπαιδευτικός Βίκυ Ντόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου