Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΣ

 Με αφορμή την ημέρα αυτή μπορούμε να διαβάσουμε στην τάξη τον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής και να ακολουθήσουμε τις παρακάτω δραστηριότητες.

Ο Έρωτας και η Ψυχή είναι ένα μυθολογικό ζευγάρι, που βασανίστηκαν πολύ μέχρι να μπορέσουν να χαρούν την αγάπη τους ανεμπόδιστα. Αυτός είναι ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής όπως τον αναφέρει ο Απουλήιος, Ρωμαίος συγγραφέας του 2ου μ.Χ. αιώνα:

Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής

Ζούσε κάποτε μια θνητή, κόρη μιας συνηθισμένης οικογένειας με τρία παιδιά, που την έλεγαν Ψυχή. ΄Ηταν τόσο πολύ όμορφη, που από όλα τα μέρη

Ζούσε κάποτε μια θνητή, κόρη μιας συνηθισμένης οικογένειας με τρία παιδιά, που την έλεγαν Ψυχή. ΄Ηταν τόσο πολύ όμορφη, που από όλα τα μέρη του κόσμου έρχονταν για να την επισκεφτούν και να θαυμάσουν την ομορφιά της. Είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο, να την τιμούν περισσότερο και από τη Θεά Αφροδίτη.

Η Αφροδίτη όταν αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, διέταξε τον Έρωτα να δηλητηριάσει τις ψυχές των ανδρών, ώστε να μην επιθυμούν την Ψυχή.

Ωστόσο όμως, στρέφοντας κατά λάθος το βέλος προς τον εαυτό του, την ερωτεύτηκε και ο ίδιος.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, οι γονείς της Ψυχής άρχισαν να ανησυχούν από την έλλειψη μνηστήρων και υποψιαζόμενοι ότι κάποιος θεός είχε αναμιχθεί, αποφάσισαν να ζητήσουν χρησμό. Στους Δελφούς, ο Απόλλων με την καθοδήγηση του Έρωτα έδωσε το χρησμό.

«Η Ψυχή δεν προορίζεται να γίνει γυναίκα κανενός θνητού. Ο σύζυγός της την περιμένει στην κορυφή ενός βουνού και είναι ένα αποκρουστικό τέρας, που κανείς, ούτε θνητός ούτε αθάνατος δεν μπορεί να του αντισταθεί».

Αν και η θλίψη έπεσε βαριά μέσα στην οικογένεια, ωστόσο αποφάσισαν να προχωρήσουν στις διαδικασίες του γάμου με το τέρας.

Ο γάμος έγινε αλλά η Ψυχή δεν μπορούσε να δει το σύζυγό της, αφού εκείνος εμφανιζόταν μόνο βράδυ και πάντα μέσα στο σκοτάδι. ΄Όμως ήταν τόσο τρυφερός και καλόκαρδος που η Ψυχή κατάλαβε πως δεν ήταν δυνατόν να είναι ένα αποκρουστικό τέρας, αλλά αυτός που επιθυμούσε για σύζυγο σε όλη της τη ζωή.

Αν και περνούσαν πολύ όμορφα μαζί, εξακολουθούσε να προβληματίζεται, που δεν τον είχε δει ακόμη.

Κάποτε, η Ψυχή αποφάσισε να επισκεφτεί το πατρικό της. Οι αδελφές της ζηλεύοντας την ευτυχία της Ψυχής, την έπεισαν πως όχι μόνο θα ήταν ένα τέρας αλλά και ότι στο τέλος θα την σκότωνε επίσης και ότι το καλλίτερο που είχε να κάνει ήταν να τον σκοτώσει εκείνη πρώτη.

‘Όταν η Ψυχή γύρισε στο παλάτι της, το ίδιο βράδυ και καθώς ο σύζυγός της είχε αποκοιμηθεί, πήρε ένα λυχνάρι και ένα μαχαίρι, αποφασισμένη να τον σκοτώσει.

‘Όταν το λυχνάρι φώτισε το πρόσωπο του πανέμορφου θεού Έρωτα, η Ψυχή σάστισε τόσο πολύ που το λυχνάρι έγειρε και το καυτό λάδι έπεσε πάνω στον Έρωτα, που ξυπνώντας από τον πόνο, πέταξε μακριά από την Ψυχή λέγοντάς της πως η καχυποψία της σκότωσε την αγάπη τους και πως δεν θα μπορούσαν πλέον να είναι μαζί, αφού αυτή που ήταν μια θνητή, είδε το πρόσωπο ενός θεού.

Μάταια η Ψυχή περιπλανιόταν και αναζητούσε τον Έρωτα . Η καρδιά της ήταν γεμάτη θλίψη. Κάποτε βρέθηκε στο ναό της θεάς Δήμητρας που συγκινημένη από την ιστορία της, της πρότεινε να παρακαλέσει τη θεά Αφροδίτη, να της επιτρέψει να δει τον αγαπημένο της.

Η Αφροδίτη είχε φυλακίσει τον Έρωτα μέχρι να ξεχάσει την Ψυχή και να επουλωθούν τα τραύματά του από το λάδι. Είπε στην Ψυχή ότι θα της επέτρεπε να τον δει, αν περνούσε με επιτυχία τρεις δοκιμασίες.

Στις δύο πρώτες δοκιμασίες, η Ψυχή τα κατάφερε, η τρίτη όμως απαιτούσε να κατέβει στον Άδη και να της φέρει το κουτί της Περσεφόνης. Το κουτί αυτό περιείχε το μαγικό ελιξήριο της ομορφιάς και η Ψυχή απαγορευόταν να το ανοίξει.

Η Ψυχή πήρε το κουτί αλλά δεν άντεξε στον πειρασμό να ανοίξει το κουτί και να πάρει λίγο από το ελιξήριο για τον εαυτό της. Το κουτί όμως δεν περιείχε κανένα ελιξήριο αλλά το Μορφέα, που την έριξε αμέσως σε βαθύ ύπνο.

‘Όταν ο΄Έρωτας έμαθε τι έπαθε η αγαπημένη του, δραπέτευσε από το παλάτι της θεάς Αφροδίτης και πετώντας στον Όλυμπο, παρακάλεσε τον Δία να σώσει την Ψυχή.

Ο Δίας συγκινημένος από τη βαθιά αγάπη του θεού Έρωτα, έκανε αθάνατη την Ψυχή, επιτρέποντας στο ερωτευμένο ζευγάρι να ενωθεί μαζί για πάντα.

Δραστηριότητες

1. Με βάση την ιστορία του Έρωτα και της Ψυχής βάζουμε σε χρονολογική σειρά τις "δοκιμασίες" που η θεά Αφροδίτη απαίτησε από την Ψυχή να ολοκληρώσει επιτυχώς, ώστε να έχει ξανά στο πλάι της τον αγαπημένο της Έρωτα.

 

Η σειρά είναι η εξής:

 

1.Της ζήτησε να ξεχωρίσει τεράστιες σωρούς από φασόλια και σιτάρι και να τα ταξινομήσει....

 

2. Να της φέρει μαλλί από τα άγρια χρυσόμαλλα πρόβατα.

 

3. Να πάει στην κορυφή του βουνού και να φέρει μαύρο νερό από την Στύγα.

 

4. Τέλος, θα έπρεπε να κατέβει στον Άδη, (Κάτω κόσμο), να βρει την  Περσεφόνη και να την πείσει να της δώσει το κουτί ομορφιάς της που περιείχε το γιατρικό για την πληγή από το κάψιμο  στον Έρωτα.

 

2. Δραματοποίηση του μύθου και παιχνίδι μάντεψε το συναίσθημα....

 

Αφού μοιράσουμε ρόλους ανά ζευγαράκια ή τρία παιδιά ανάλογα με την σκηνή, ζητάμε να κάνουν έναν αυτοσχέδιο σχετικό διάλογο. Φυσικά τα βοηθάμε σε αυτό το κομμάτι...

 

Για παράδειγμα:

( Αφροδίτη) - Ξεγέλασες τον γιο μου τον Έρωτα ! Φύγε μακριά του!!!

( Ψυχή) - Συγχώρεσέ με σε παρακαλω, τον αγαπώ τον Έρωτα!

 

Αφού καταλάβουμε τι νιώθουν οι ήρωες... Διαλέγουμε από το κουτί την αντίστοιχη εικόνα του συναισθήματος (Η Αφροδίτη είναι θυμωμένη....

Η Ψυχή νιώθει αγάπη για τον άντρα της!) Ανάλογα με αυτό που διάλεξε ο καθένας ξαναλέμε το διάλογο με το ανάλογο ύφος και τόνο στη φωνή!

Το καλύτερο και πιο αστείο είναι όταν επιλέγεις "λάθος" συναίσθημα και πρέπει να το κάνεις με αυτό που διάλεξες!!! 

 

Καρτέλα με τα σχετικά συναισθήματα....

 

 

 

3. Συμπλήρωση παζλ:

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=152ef9a0485f

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1b54d9382d27


Εκπαιδευτικός: Κουτσοπούλου Φωτεινή

Πηγή:https://nipioneraidakonstadina.blogspot.com/2020/12/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου