Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

4 Παιδικά βιβλία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

 Πόσο μ’ αρέσει το σχολείο, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Υπάρχουν τόσοι λόγοι για να σου αρέσει το σχολείο, που δεν φαντάζεσαι. Η  μεταφορά με το σχολικό, οι νέοι φίλοι που θα αποκτήσεις, τα καινούρια πράγματα  που θα μάθεις, οι εκδρομές, το παιχνίδι στην αυλή και τόσα ακόμα.  

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου με την υπέροχη και ζωντανή εικονογράφηση  θα τους ανακαλύψεις και θα τους διαβάσεις όλους έναν - έναν. Είναι ένα βιβλίο που  βοηθά τα μικρά παιδιά στην προσαρμογή τους στο Νηπιαγωγείο, με έξυπνες και  διασκεδαστικές ρίμες που κάνουν την ανάγνωση παιχνίδι.  

Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών.  

Το σχολείο πάει σχολείο, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.  Μπορεί το σχολείο να πάει σχολείο; Μα φυσικά και μπορεί.

Μια ιστορία από την ανάποδη πλευρά με πρωταγωνιστή ένα νεόκτιστο  Δημοτικό Σχολείο με μόνη παρέα του τον επιστάτη που το ετοιμάζει, για να  υποδεχθεί τους μαθητές. Μια μέρα το σχολείο γεμίζει παιδιά, πολύ περισσότερα από  όσα μπορούσε το σχολείο να φανταστεί. Και ενώ το σχολείο αρχικά δυσανασχέτησε  με όλα αυτά τα παιδιά, στη συνέχεια βλέποντας τα να κάνουν τόσα πράγματα, ένιωσε  πολύ τυχερό που τελικά είναι σχολείο.  

“Το σχολείο πάει σχολείο” είναι μια τρυφερή και συνάμα συγκινητική ιστορία,  που τονίζει το φόβο και την αβεβαιότητα που νιώθουμε για κάθε τι καινούριο αλλά  και την χαρά όταν πια βρούμε το δρόμο μας και αισθανθούμε εκείνο το λυτρωτικό  αίσθημα ασφάλειας. Κάθε αρχή και δύσκολη λοιπόν, ακόμα και για το φοβερό και  τρομερό σχολείο, που σε αυτό το βιβλίο αποκτά συναισθήματα και νιώθει ότι ακριβώς  νιώθει και ο μικρός μαθητής, την πρώτη μέρα της καινούριας σχολικής χρονιάς.  

Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών.  

Το μεγάλο σχολείο, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.  

Η Παναγιώτα είναι ένα μικρό κορίτσι που περιμένει με αγωνία να τελειώσει το  νηπιαγωγείο και να πάει επιτέλους στο Δημοτικό, το “μεγάλο σχολείο”. Πώς θα είναι  άραγε η πρώτη μέρα στο δημοτικό; θα τα καταφέρει η Παναγιώτα; Πώς μπορούν να  βοηθήσουν οι καλοί της φίλοι, οι γονείς, η δασκάλα και η γιαγιά της; 

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρουσιάζονται όλοι οι προβληματισμοί και οι  ανησυχίες που λίγο πολύ, έχουν όλα τα παιδάκια που πρόκειται να ξεκινήσουν το  Δημοτικό. Σε γλώσσα απλή και κατανοητή και με τη βοήθεια της Παναγιώτας, τα  παιδιά κατανοούν, ότι το μεγάλο σχολείο δεν είναι τίποτα περισσότερο, από την  πρώτη μεγάλη “περιπέτεια” της ζωής τους, μια περιπέτεια γεμάτη καινούριους  φίλους και νέες γνώσεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσθήκη στο τέλος του βιβλίου,  οι 6 σελίδες με πρακτικές συμβουλές για γονείς, για το τρόπο που μπορούν να  χειριστούν αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα των παιδιών τους. “Το 

μεγάλο σχολείο” ανήκει και αυτό στη σειρά κατανόησης και ανάγνωσης φρούτα και  πιο συγκεκριμένα στη σειρά Φραουλίτσα, για παιδιά του Νηπιαγωγείου και της Α’  Δημοτικού (5-6 ετών). 

Ο μικρός δράκος Καρύδας “Δρακάκια στο σχολείο”, από τις Εκδόσεις  Μεταίχμιο.  

Ο μικρός δράκος Καρύδας είναι πολύ αναστατωμένος, καθώς σήμερα είναι μια  σπουδαία μέρα. Σήμερα θα πάει για πρώτη φορά σχολείο.Στο δρόμο συναντάει τον  Όσκαρ, έναν μικρό φαγανόδρακο που δυστυχώς οι γονείς του δεν τον αφήνουν να  πάει σχολείο.Είναι πολύ κρίμα για τον Όσκαρ, γιατί ήθελε και εκείνος να μάθει να  μετράει, να γράφει και να διαβάζει. Θα καταφέρουν άραγε οι δύο μικροί δράκοι να  πείσουν τους γονείς του Όσκαρ, ότι στο σχολείο μαθαίνει κανείς ένα σωρό χρήσιμα  πράγματα; 

Μέσα από την ιστορία του μικρού κόκκινου δράκου, τα παιδιά μπορούν εύκολα  να ταυτιστούν μαζί του και να νιώσουν την αγωνία του για τις πρώτες ώρες στο  σχολείο. Στην συνέχεια γνωρίζοντας τον ξεχωριστό Όσκαρ μπαίνουν μαζί σε  περιπέτειες και με τη βοήθεια του Καρύδα ο Όσκαρ διεκδικεί την μόρφωση του και  τη φοίτηση του στο σχολείο. Η φιλία που γεννιέται ανάμεσα στα δρακάκια είναι  ιδιαίτερα δυνατή και οι δυο τους γίνονται αχώριστοι.  

Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών.


Εκπαιδευτικοί: Λιάνα Βίκυ-Μήτση Βάσω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου