Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρώνεται;

 Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη μελέτη τους και συνεχώς αποσπούνται, με αποτέλεσμα το διάβασμα να διαρκεί πολλή ώρα και η υπομονή μας να εξαντλείτε.

Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το παιδί μας στη μελέτη του, ώστε να συγκεντρώνεται ευκολότερα;
Το άρθρο αφορά γονείς κυρίως μαθητών σχολικής ηλικίας.

1) Διώξτε τα περιττά από το δωμάτιο του.
Πολλές φορές ένα παιχνίδι, ένα κουκλάκι, γίνεται το αντικείμενο της προσοχής του.
 Για το παιδί σίγουρα, είναι πιο ευχάριστη μια ανέμελη δραστηριότητα, από μια δραστηριότητα που χρειάζεται προσπάθεια.
Φροντίστε το περιβάλλον του να έχει μόνο τα απαραίτητα και να είναι ήσυχο και φωτεινό .Μια ωραία ατμόσφαιρα μελέτης βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση και χαλαρώνει το μυαλό. Διώχνει επίσης τη νευρικότητα.

2) Μην το υπερφορτώνετε με πληροφορίες, όταν διαβάζετε μαζί του.
 Πολλές φορές, πάνω στο ζήλο μας να του μάθουμε όλο και περισσότερα, υπερφορτώνουμε το μυαλό του παιδιού μας με πληροφορίες και στο τέλος καταλήγει να ξεχνάει και τα βασικά.
 Όσο με πιο απλό τρόπο, χωρίς περιττές πληροφορίες, του δίνετε η γνώση, τόσο θα κρατήσει τελικά την ουσία και θα ξέρει τι να μάθει.

3) Βοηθήστε το να οργανώσει τη μελέτη του.
Προτιμήστε να αρχίσει τη μελέτη του με τα πιο δύσκολα μαθήματα, όσα θέλουν περισσότερο συγκέντρωση και στην πορεία, όσο επέρχεται η φυσιολογική κούραση, προτιμήστε να αφήσει να κάνει δραστηριότητες όπως αντιγραφή, που απαιτούν λιγότερη προσοχή και προσπάθεια.
Εκπαιδεύστε το επίσης να οργανώνει σε υποκεφάλαια ένα μεγάλο κεφάλαιο και να τεμαχίζει όσα πρέπει να διαβάσει σε κατηγορίες.

4) Εντοπίστε τι μαθησιακός τύπος είναι.
Κάποια παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω της ακοής, άλλα παιδιά μαθαίνουν μέσω της εικόνας, άλλα προτιμούν να κινούνται όταν διαβάζουν..
Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας γιατί έτσι θα μπορείτε να του προσφέρεται την καινούρια γνώση, με τον τρόπο που το ίδιο μπορεί και μαθαίνει καλύτερα.
5) Μην είστε ιδιαίτερα απαιτητικοί από εκείνο να είναι τέλειο σε όλα.
Όλοι μας κάπου είμαστε πιο καλοί και κάπου υστερούμε. Μην  περιμένετε από το παιδί σας να έχει ανεπτυγμένες δεξιότητες σε όλα τα μαθήματα. Είναι φυσικό μαθήματα να προτιμάει και κάποια όχι. Συνήθως προτιμάει τα μαθήματα στα οποία νιώθει πιο ικανό. Εντοπίστε τα ταλέντα του και βοηθήστε το να τα αναδείξει.
Κάθε παιδί έχει ταλέντα και ικανότητες σε κάποιο τομέα.
Άλλωστε τα είδη νοημοσύνης είναι πολλά.»Διαβάστε αυτό το άρθρο:
6) Μην προβείτε σε χαρακτηρισμούς τύπου «είσαι τεμπέλης, δεν είσαι έξυπνος ή μοιάζεις στον…»
Είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στο παιδία σας, Του μειώνεται την αίσθηση της αυτοαξίας που καλώς ή κακώς, ένα παιδί σχολικής ηλικίας την αντλεί από τις σχολικές του επιδόσεις..
Αλλά κυρίως μην πιστεύετε εσείς αυτούς του χαρακτηρισμούς.
 Είναι πολύ σημαντικό να πιστεύετε στις ικανότητες του παιδιού σας και να έχετε αντιληφθεί που είναι πιο ικανό.

7) Δείξτε του ότι ο χρόνος μελέτης του θα είναι περιορισμένος
Κάποιες φορές βάλτε χρονόμετρο ή πείτε ότι τα μαθήματα θα έχουν τελειώσει μέσα π.χ σε 2 ώρες και μην επιτρέψετε να ασχοληθείτε όλη τη μέρα σας με αυτά, γιατί και θα κουραστείτε και το παιδί θα βαρεθεί.
Με το να βάζετε χρόνο, προειδοποιείτε το παιδί σας ότι ο χρόνος που θα ασχοληθεί με τη μελέτη του είναι συγκεκριμένος, οπότε δεν έχει τη δυνατότητα να τον σπαταλάει.

8) Φροντίστε για την καλή διατροφή και τον ύπνο του.
Μια καλή διατροφή και επαρκείς ώρες ύπνου, βοηθάνε πολύ στη συγκέντρωση. Δομήστε μια ισορροπημένη ρουτίνα καθημερινότητας και φροντίστε οι σχολικές του δραστηριότητες, να γίνονται όταν το μυαλό του είναι καθαρό, π.χ μετά από ένα καλό ύπνο.
9) Ασκείστε το σε παιχνίδια μνήμης.
Η μνήμη συνδέεται με τη συγκέντρωση. Αν το παιδί σας ασκηθεί σε παιχνίδια μνήμης, τότε ενδεχομένως, καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο την ικανότητα συγκέντρωσης και δει και την ίδια τη μάθηση σαν παιχνίδι μνήμης. Προτιμήστε να παίρνετε τέτοιου είδους παιχνίδια που καλλιεργούν και ενισχύουν τη μνήμη.

10) Κάντε διαλλείματα.
Αν το παιδί σας νιώθει ότι κουράστηκε και ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί άλλο, χαλαρώστε για λίγα λεπτά με ένα μικρό διάλλειμα και μετά επανέλθετε στη μελέτη του.
Το διάλειμμα αυτό μπορεί να είναι για να φάει κάτι να πιει ένα χυμό, να βγει για λίγα λεπτά έξω να πάρει αναπνοές, να ακούσει ένα αγαπημένο του κομμάτι μουσικής.
 Δεν πρέπει όμως να είναι ένα διάλειμμα που η δραστηριότητα με την οποία θα ασχοληθεί, θα του αποσπάσει την προσοχή από το διάβασμα.

11) Ακούστε μουσική που ενισχύει τη συγκέντρωση.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης εντοπίστε μουσικές που ενισχύουν τη συγκέντρωση και βάλτε τις να ακούγονται κατά τη διάρκεια κάποιας εργασίας.
Η χαλάρωση, που δημιουργεί ή μουσική στον εγκέφαλο, ενισχύει τη συγκέντρωση.
12) Ενισχύστε το.
Μην ξεχνάτε ότι η ενίσχυση και τα κίνητρα, είναι πολύ σημαντικά για το παιδί. Επιβραβεύστε το και δώστε του κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθεια.
Όταν λέμε όμως κίνητρα δεν εννοούμε ανταλλάγματα.
 Το παιδί πρέπει σιγά σιγά να μάθει ότι το διάβασμα είναι μια δική του ευθύνη που πρέπει να φέρνει εις πέρας και όχι ευθύνη των γονιών του, που αυτό απλά τους κάνει το χατίρι.
Κίνητρο είναι να πούμε στο παιδί π.χ «όσο πιο νωρίς θα τελειώσεις, τόσο νωρίτερα θα βγούμε τη βόλτα μας ή θα πάμε στο φίλο σου.»
 Όχι όμως «αν τελειώσεις νωρίς θα σου πάρω…»
Αν καταλάβει ότι μπορεί να μας χειριστεί, να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνει για να ασκήσει τον έλεγχο..

13) Ελέγξτε αν το παιδί σας, έχει θέματα που το απασχολούν.
Αν κάποιες καταστάσεις μέσα στο σπίτι είναι δύσκολα διαχειρίσιμες, είναι ικανές να του στρέψουν την προσοχή του άλλου και να το αποπροσανατολίσουν από τη μελέτη του.
Ενδεχομένως το κάνουν να κλείνετε στον εαυτό του και να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ως άμυνα, σε όσα βιώνει, τα οποία αδυνατεί να επεξεργαστεί σωστά.

Καπετανάκη Ελευθερία Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός

ΠΗΓΗ: http://www.psychologist.com.gr/archiki/articles/pos-na-boithisete-to-paidi-sas-na-sugkentronetai-472.html

Πώς να βοηθήσω στη συγκέντρωση;

Εκπαιδευτικός: Σωτηρία Κουτσωνάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου