Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να βελτιωθούν στην ορθογραφία με διασκεδαστικό τρόπο;

 Μολύβι αυτοδιόρθωσης

Πολλές φορές όταν διορθώνουμε γραπτά παιδιών παρατηρούμε λάθη απροσεξίας. Τόνοι, κεφαλαία, τελείες κτλ. είναι τα πιο συνηθισμένα στην πρώτη και δευτέρα δημοτικού. Προσπαθώντας να περιορίσουμε τα λάθη δημιουργήσαμε στην τάξη μας το μολύβι αυτοδιόρθωσης. Κάθε φορά που τα παιδιά ολοκληρώνουν ένα γραπτό παίρνουν το μολυβάκι τους και απαντούν διορθώνοντας. 
Στο υλικό προσθέσαμε και ένα ακόμα μολύβι για να μεγάλες τάξεις.

Picture



Η μάχη των καταλήξεων

Picture

Στο παιχνίδι αυτό τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν στην καταληκτική ορθογραφία.






Λεξικομαχίες

Picture

Με αυτό το παιχνίδι τα παιδιά εξασκούνται στη χρήση του λεξικού καθώς μαθαίνουν να εντοπίζουν όχι μόνο τις λέξεις αλλά και άλλα χρήσιμα στοιχεία. Την ιδέα την πήραμε από: http://www.literacyspark.com/2013/03/time-for-five-for-friday-with-doodle.html 
Οδηγίες για να φτιάχνουν τα παιδιά λεξικό μπορούμε να βρούμε στο παρακάτω video


Παίζω με τις λέξεις

Picture


Ιστορίες ενός λεπτού

Picture


Δίνουμε σε ένα παιδί ένα set από καρτέλες με λέξεις που θέλουμε να επαναλάβει και ζητάμε να μας φτιάξει μια προφορική ιστορία μέσα σε ένα λεπτό. Νικάει το παιδί που κατάφερε να χρησιμοποιήσει σωστά τις περισσότερες λέξεις.  

Μπορούμε επίσης να μοιράσουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες και να δώσουμε σε κάθε ομάδα από ένα set με καρτέλες . Στην περίπτωση αυτή κάθε παίκτης της ομάδας λέει και μία πρόταση με τη λέξη της καρτέλας που να συνδέεται με την ιστορία.

ΠΗΓΗ : http://anoixtestaxeis.weebly.com/orthografia.html

Εκπαιδευτικός: Σωτηρία Κουτσωνάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου