Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Εικονική περιήγηση στη Αγία Σοφία

 Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας (Ε δημοτικού) οι μαθητές γνώρισαν τον αρχιτεκτονικό ρυθμό, τους δημιουργούς και το «πνευματικό εκτόπισμα» της μεγαλύτερης εκκλησίας της ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας.  Ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί το ανώτερο επίτευγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής καθώς ξεχωρίζει ο πενήντα μέτρων τρούλος της, τα μοναδικά της μάρμαρα από τα καλύτερα λατομεία της εποχής και τα πολύτιμα ψηφιδωτά της. Ένας από τους κυριότερους λόγους επίσκεψης των ταξιδιωτών, που φθάνουν στη Κωνσταντινούπολη, είναι σίγουρα η Αγιά Σοφιά.  Με το απαράμιλλο «μέγεθος» της συγκινεί και εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Ιδιαιτέρως όμως για τους Έλληνες Χριστιανούς η Αγιά Σοφιά αποτελεί κάτι το μοναδικό, κάτι το ξεχωριστό. Είναι βέβαιο πως ξυπνά σε όλους αναμνήσεις από την ιστορία του λαού μας, όχι μόνο σε θρησκευτικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Αρχιτεκτονική

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο του τύπου της τρουλαίας βασιλικής. Χωρίς υπερβολές έχει χαρακτηριστεί ως ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Περιβάλλεται από δύο αυλές, τη βόρεια και τη δυτική, η οποία καλείται και αίθριο. Το αίθριο είναι μια υπαίθρια αυλή στρωμένη με μάρμαρο, στο μέσον της οποίας ήταν τοποθετημένη η μαρμάρινη κρίνη που είχε την επιγραφή «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ», η οποία, ως γνωστόν, διαβάζεται και ανάποδα. Από το αίθριο πέντε πύλες οδηγούν στον έξω νάρθηκα και έπειτα άλλες πέντε στον εσωτερικό. Η μεσαία από αυτές τις πύλες ονομάζεται «Μεγάλη ή Ωραία Πύλη». Από εκεί εννέα πύλες, τρεις ανά κλίτος, οδηγούν στον κυρίως ναό. Εκατέρωθεν του νάρθηκα διασώζονται διάφορα προσαρτήματα υψίστης ιστορικής σημασίας. Ο κυρίως Ναός της Αγίας Σοφίας χωρίζεται σε τρία κλίτη, με το μεσαίο να έχει τη διπλάσια διάσταση από τα άλλα δύο. Σε γενικές γραμμές το εσωτερικό σχέδιο του ναού είναι απλό και έχει ως εξής : υπάρχουν τέσσερεις πεσσοί οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με υπερώα τόξα, στα οποία φέρονται επιθόλια τόξα. Που όλα μαζί αποτελούν τη βάση για τον τεράστιο θόλο του τρούλου. Πρέπει να τονίσουμε πως ο χώρος λούζεται από το άπλετο φως του ήλιου, καθώς αυτό διεισδύει στο Ναό από τα 100 παράθυρα της εκκλησίας, που δίνουν την ψευδαίσθηση πως ο θόλος κρέμεται από τον ουρανό.

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα παρακολουθήσετε με μια τρισδιάστατη εικονική περιήγηση από τον υπολογιστή σας

Link: https://www.troodostravel.gr/2019/11/24/%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%B1/

Λαβασίδης Δημήτρης, Ε΄2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου