Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

«Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγράφητους»

Συγγραφέας: Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ
Εικονογράφος: Ναταλία Μαυρωτά
Εκδόσεις Διόπτρα


Το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί από τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από μια σελίδα στο Facebook με όνομα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Η ταυτότητα του παραμένει άγνωστη, όμως πρόκειται για έναν άνθρωπο που αγαπάει τη γνώση, αλλά μισεί τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας του.

Η σελίδα αυτή λειτούργησε από τον Αύγουστο του 2019, στην οποία άρχισαν να δημοσιεύονται διάφορες πληροφορίες για τη γεωγραφία. Πράγματα που ίσως είχαμε λανθασμένα στο κεφάλι μας, πράγματα που ίσως δεν ξέραμε καν. Και σιγά σιγά η ομάδα έγινε πολυπληθής και ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να κάνει πολλούς από εμάς να αγαπήσουμε τη Γεωγραφία μέσα από τον μοναδικό τρόπο που μας παρουσίαζε όλες αυτές τις πληροφορίες.

Έτσι στήθηκε το βιβλίο «Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγράφητους», καθώς και δύο activity book «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» – ένα για παιδιά και ένα για ενήλικες.
Το στήσιμο και των τριών βιβλίων είναι άκρως ελκυστικό και μας παρασύρει να αρπάξουμε έναν χάρτη, το google maps και ό, τι άλλο έχουμε στη διάθεσή μας και να ακολουθήσουμε την τρέλα του δημιουργού των βιβλίων.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην Αγγλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μεγάλη Βρετανία; Γιατί υπάρχουν πολλές “Γουινέες”; Γιατί δεν είναι σωστό να λέμε “Ινδιάνοι” και “Εσκιμώοι”; Πώς γίνεται το ψηλότερο βουνό της Αυστραλίας να μη βρίσκεται στην Αυστραλία; Γιατί υπάρχει Βόρεια και Νότια Κορέα; Μαδαγασκάρη ή Μαγαδασκάρη; Μαλδίβες ή Μαλβίδες;

Το βιβλίο περιέχει κατατοπιστικούς χάρτες και διαγράμματα. Ξεκινάει με απλές πληροφορίες, όπως οι ωκεανοί και οι ήπειροι, τα κράτη και ο οριζόντιος και κάθετος διαμελισμός της γης. Συνεχίζει με συχνές απορίες και παρεξηγήσεις και τελειώνει με το τρίτο κεφάλαιο, το οποίο περιλαμβάνει εξυπνάδες και ενδιαφέρουσες ιστορίες του κόσμου. Κι όλα αυτά ειπωμένα με ένα τόσο απλό και διασκεδαστικό τρόπο, που σε κάνει να αγαπήσεις λίγο περισσότερο τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε. Γιατί αν δεν τον μάθουμε, πώς θα αρχίσουμε να τον νοιαζόμαστε;


Νάσια Αλεξανδρίδη

Ε’2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου