Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Deep Blue Dumb, ένα παιχνίδι για τη μόλυνση των ωκεανών

Ένα όμορφο μωρό χελωνάκι, το οποίο ονομάζεται Torty, μόλις βγήκε από το αβγό και ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι στον ωκεανό. Ωστόσο, ο ωκεανός είναι γεμάτος πλαστικά σκουπίδια. Στόχος είναι η προστασία του Torty από τη μόλυνση του ωκεανού από το πλαστικό. Ο παίκτης μετατρέπεται στον φύλακα άγγελό του και επιχειρεί να διανύσει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση, σπρώχνοντας τα πλαστικά μακριά από το μονοπάτι που διασχίζει το μικρό χελωνάκι.

Η εταιρεία που το δημιούργησε ονομάζεται Stories Studio W.L.L. Το συγκεκριμένο ψηφιακό παιχνίδι έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να προσφέρει ψυχαγωγία στον παίκτη, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος του δεν είναι να διασκεδάσει τον παίκτη, κάτι που έχει προστιθέμενη αξία, αλλά να χρησιμοποιήσει την ψυχαγωγία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αναφορικά με τη συσκευή με την οποία μπορεί ο παίκτης να παίξει το εν λόγω παιχνίδι, ταξινομείται στην κατηγορία των κινητών παιχνιδιών (mobile games). Κατά συνέπεια, ένας παίκτης μπορεί να το παίξει μέσω της συσκευής του σε οποιοδήποτε χώρο και οποιαδήποτε στιγμή. Επίσης, διατίθεται δωρεάν και μπορεί κάποιος να το κατεβάσει είτε από το Google Play είτε από το App Store της Apple.

Το Deep Blue Dump παίζεται από έναν παίκτη. Αποτελεί ένα παιχνίδι δράσης, καθώς ο παίκτης ταυτίζεται με τον Torty, το μωρό χελωνάκι, και η δράση έγκειται στην επίτευξη ενός στόχου, δηλαδή στην ολοκλήρωση της μεγαλύτερης δυνατής απόστασης στον ωκεανό ή στον ολοκλήρωση ορισμένων προκλήσεων-στόχων (challenges). Εφόσον ο παίκτης ταυτίζεται με τον χαρακτήρα του Torty, το παιχνίδι μπορεί να θεωρηθεί και παιχνίδι ρόλων, αλλά και προσομοίωσης, καθώς προσομοιώνεται το περιβάλλον ενός ωκεανού, ενός βιότοπου, ο οποίος έχει πληγεί από τα πλαστικά σκουπίδια, αποτέλεσμα της δραστηριότητας του ανθρώπου. Είναι μία κατηγορία παιχνιδιών στην οποία η έμφαση μετατοπίζεται στο να «βιώσει» ο παίκτης εμπειρίες από τον πραγματικό κόσμο συμμετέχοντας ενεργά στην εικονική τους αναπαράσταση.

Ο έλεγχος του παιχνιδιού επιτυγχάνεται με τη χρήση του ενός δακτύλου. Πρόκειται για ένα παιχνίδι χωρίς τέλος, δηλαδή κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να παίξει επ’ αορίστου. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του δίνεται η δυνατότητα να ξεκλειδώνει ορισμένα μυστικά σχετικά με τη μόλυνση των ωκεανών με πλαστικά. Με άλλα λόγια, παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις για τη μόλυνση των υδάτων, εάν το χελωνάκι πατήσει σε ορισμένα κοχύλια. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά επίπεδα προκλήσεων (challenges) με κλιμακούμενη δυσκολία, όπως για παράδειγμα να διανύσει το χελωνάκι μεγαλύτερη απόσταση στον μολυσμένο ωκεανό. Συγκεντρώνοντας πόντους, ο παίκτης μπορεί να ξεκλειδώσει και άλλους φύλακες αγγέλους. Τέλος, το ίδιο το παιχνίδι παροτρύνει τον παίκτη να δράσει και να κινητοποιηθεί ακολουθώντας κάποιος μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως είναι η Greenpeace.

Εκπαιδευτικός: Ζερβού Κωνσταντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου