Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Παιχνίδια Πρόσθεσης και Αφαίρεσης με μικρούς αριθμούς

Αυτόν τον καιρό ασχολούμαστε με τους μικρούς μας μαθητές με την εκμάθηση της πρόσθεσης και της αφαίρεσης, με αριθμούς μέχρι το 10. Για να κάνουμε αυτή την δραστηριότητα πιο διασκεδαστική για τα παιδιά δανειστήκαμε την ιδέα που βρήκαμε στο site: https://www.cbc.ca/parents/play/view/simple-apple tree-addition-game και φτιάξαμε ένα πολύ απλό παιχνίδι προσθήκης και αφαίρεσης μήλων. Αυτό που μας άρεσε σε αυτό το μικρό παιχνίδι είναι ότι είναι εύκολο να βρεις όλα τα απαιτούμενα υλικά, δεν χρειάζονται περισσότερα από 15 λεπτά για να συναρμολογηθεί και επιτρέπει στα παιδιά να χτίσουν σε μια ποικιλία μαθηματικών δεξιοτήτων ενώ παίζουν!

Τα υλικά που χρειαστήκαμε για να δημιουργήσουμε το δικό σας παιχνίδι ήταν:

• 1 φύλλο καφέ κατασκευαστικό χαρτί

• 1 φύλλο πράσινο χαρτί κατασκευής

• 1 λεπτή λωρίδα χαρτιού {οποιοδήποτε χρώμα θα κάνει}

• 12 πομπόν, 6 κίτρινα και 6 κόκκινα {κουμπιά ή κύκλοι αφρού θα λειτουργούσαν επίσης!}

• ζάρια

• ψαλίδι

• χαρτοκόπτης {προαιρετικό, αλλά χρήσιμο}

• μολύβι

• μαύρος μαρκαδόρος

• στικ κόλλας



1. Σχεδιάσαμε μια κορυφή δέντρου και έναν κορμό δέντρου στα φύλλα χαρτιού κατασκευής, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε μεταξύ τους.



2. Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε τα ζάρια μας το ένα πάνω από το άλλο στον κορμό του δέντρου και σχεδιάσαμε το περίγραμμά τους με το μολύβι. Φροντίσαμε να αφήσουμε άφθονο χώρο μεταξύ τους!



3. Χρησιμοποιώντας τον χαρτοκόπτη {ή το ψαλίδι} κόψαμε τις τρύπες. Δημιουργήσαμε επίσης δύο κάθετες σχισμές κάτω από τις τρύπες.



4. Στη συνέχεια, ετοιμάσαμε τη λωρίδα με τους αριθμού μας. Ξεκινήσαμε από το 0 μέχρι το 12 και κάπου κοντά στη μέση βάλαμε ένα ερωτηματικό.

5. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε τον μαύρο μαρκαδόρο μας για να προσθέσουμε ένα «συν» και «ίσον» στον κορμό του δέντρου μας και περάσαμε την αριθμητική μας λωρίδα μέσα από τις σχισμές κοντά στο κάτω μέρος.



Μόλις ολοκληρώσαμε την κατασκευή ήμασταν έτοιμοι να παίξου με! Ξεκινήσαμε βάζοντας τους μαθητές μας να ρίξουν ένα ζάρι και να τοποθετήσουν τον αντίστοιχο αριθμό κόκκινων μήλων στο δέντρο του. Στη συνέχεια, τους ζητάμε να ρίξουν το δεύτερο ζάρι και να τοποθετήσουν τον αντίστοιχο αριθμό κίτρινων μήλων στο δέντρο. Παρακαλούμε τους μαθητές μας να βάλουν τα ζάρια στα σημεία του κορμού και μετά ρωτάμε: «Πόσα μήλα έχουμε μαζί;»



Αφήνουμε τους μαθητές μας να υπολογίσουν πόσα είναι (αν δυσκολεύονται τους αφήνουμε να μετρήσουν όλα τα μήλα) και, στη συνέχεια, σέρνουν την αριθμητική λωρίδα για να ολοκληρώσουν την εξίσωση. Τέλος διαβάζουμε μαζί δυνατά την μαθηματική πρόταση (σε αυτήν την περίπτωση, θα λέγαμε «6 συν 6 ισούται με 12») πριν καθαρίσουμε το δέντρο και ξανά παίξουμε!



Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και το δέντρο της αφαίρεση βάζοντας στην θέση του «συν» το «μείον».

Καλή διασκέδαση!

Εκπαιδευτικοί: Λιάνα Βίκυ-Μήτση Βάσω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου