Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Book Creator, ένα εύχρηστο εργαλείο Ψηφιακής Αφήγησης

 



Το Book Creator είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να διαβάζουν και να μοιράζονται ψηφιακά βιβλία. Αναπτύχθηκε το 2011 από γονείς που ήθελαν να υποστηρίξουν την ανάγνωση. Από τότε, 30 εκατομμύρια e-books σε πάνω από 90 χώρες έχουν γραφτεί μέσω του Book Creator. Αν και αρχικά δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της αναγνωστικής ικανότητας των παιδιών των οποίων η πρώτη γλώσσα ήταν τα Αγγλικά, μπορεί να φανεί χρήσιμο για πολλούς χρήστες, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Επίσης μπορεί να ικανοποιήσει χρήστες με διαφορετικές ικανότητες. Η γλώσσα με την οποία θα εργαστεί ο κάθε χρήστης καθορίζεται από την τοποθεσία του. Παρόλα αυτά, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουν οποιαδήποτε γλώσσα στο βιβλίο από τη στιγμή που έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη γλώσσα μέσω της συσκευής τους.

Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο. Ωστόσο, είναι ένα εργαλείο που ορίζεται από το δάσκαλο κι οι μαθητές χρειάζεται να προστεθούν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη, προκειμένου να είναι σε θέση να δημιουργούν, να μοιράζονται και να διαβάζουν βιβλία. Οι δάσκαλοι μπορούν να εγγραφούν μέσω του Google, του Office 365, του Clever, ή κάποιου λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: στη συνέχεια, θα ερωτηθούν σχετικά με τη βαθμίδα και τα μαθήματα τα οποία διδάσκουν. Οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν με τον ίδιο τρόπο. Μπορούν να συμμετέχουν σε μία συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, να χρησιμοποιήσουν ένα QR code ή ένα κωδικό που τους έχει δοθεί από το δάσκαλο. Με το που εγγραφούν και συνδεθούν, οι χρήστες οδηγούνται σε μία εικονική βιβλιοθήκη όπου τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν και να διαβάσουν βιβλία.
 



Όπως προαναφέρθηκε, ο βασικότερος σκοπός του Book Creator είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να δημιουργούν και να μοιράζονται τα δικά τους ψηφιακά βιβλία. Ο σκοπός αυτός φαίνεται πως επιτυγχάνεται μέσω των χαρακτηριστικών που διαθέτει ως εργαλείο. Το Book Creator αξιολογείται με κριτήρια το σχεδιασμό, το περιεχόμενο και τις παιδαγωγικές υλοποιήσεις και εφαρμογές.

Αρχικά, το περιβάλλον του είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη, καθώς μπορεί να πλοηγηθεί με ευκολία στην εφαρμογή. Με το Google Chrome ως περιηγητή και την εφαρμογή σε iPad, λειτουργεί χωρίς την εγκατάσταση επιπρόσθετων προγραμμάτων. Επίσης, οι διατάξεις και τα κουμπιά για τη λειτουργία του είναι πολύ απλά και εύληπτα. Επομένως, οι χρήστες όλων των ηλικιών με βασικές δεξιότητες υπολογιστή μπορούν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς καμία δυσκολία.

Δευτερευόντως, το Book Creator μπορεί να λειτουργήσει για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων στο μάθημα της Γλώσσας. Ιδιαίτερα, το χαρακτηριστικό της συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο ενθαρρύνει τη συνεργατική μάθηση, η οποία ενισχύει την αλληλεπίδραση των μαθητών και την κατάκτηση της γλώσσας (Mackey & Gass, 2006). Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει μία αλληλεπίδραση συνομηλίκων που επιτυγχάνεται μέσω του υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης των συνομηλίκων μέσα από το εργαλείο, οι μαθητές εστιάζουν σε διάφορες αλληλεπιδράσεις όπως η διαπραγμάτευση του νοήματος ή της μορφής προσφέροντας ο ένας στον άλλο ανατροφοδότηση. Η αλληλεπίδραση που βιώνουν οι μαθητές διαδικτυακά με τους συνομηλίκους τους μπορεί να συνεισφέρει στην κατάκτηση της γλώσσας (Lai & Li, 2011).





Τέλος, το Book Creator θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη ανοιχτών και παραγωγικών δεξιοτήτων. Αναφορικά με τις ανοιχτές δεξιότητες, στο βιβλίο μπορούν να ενσωματωθούν και προφορικές και γραπτές καταχωρήσεις. Το βιβλίο με τη σειρά του παρέχει διάφορους τρόπους καταχωρήσεων για τους αναγνώστες. Επίσης, παρέχει ενισχυμένες καταχωρήσεις. Για παράδειγμα, το χαρακτηριστικό του υπερκειμένου μπορεί να συμπεριλαμβάνει παραπάνω πηγές, όπως την παροχή σημάτων ή περιγραφής ενός κανόνα γραμματικής.

Το χαρακτηριστικό της μεταφοράς του κειμένου σε προφορικό λόγο ίσως να βοηθήσει τους μαθητές στην κατανόηση των τμηματικών χαρακτηριστικών ή των χαρακτηριστικών της διαλέκτου της Γλώσσας. Για την υποστήριξη της ανάπτυξης των παραγωγικών δεξιοτήτων, πολυάριθμες δραστηριότητες είναι πιθανές. Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να ηχογραφήσουν τον εαυτό τους κάνοντας παιχνίδια ρόλων ή σκετς, να βάλουν τα αρχεία-βίντεο στο e-book, να το χρησιμοποιήσουν τα υλικά του e-book για την ώρα της ανάγνωσης. Για τη γραφή, οι μαθητές μπορούν εύκολα να γράψουν το κείμενό τους στο βιβλίο και να λάβουν ανατροφοδότηση χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό της συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο. Επομένως, η χρήση του Book Creator στο μάθημα της Γλώσσας δεν περιορίζεται μόνο σε μία συγκεκριμένη δεξιότητα.





Συνολικά, το Book Creator είναι ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο και έχει ιδιαίτερη δυναμική ως ένα γλωσσικό μαθησιακό εργαλείο για τη δημιουργία υλικού που μπορεί να αξιοποιηθεί για την κατάκτηση του προφορικού και του γραπτού λόγου, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν τη γλώσσα-στόχο σε διαφορετικά γλωσσικά μαθησιακά περιβάλλοντα.




Πηγή: https://www.tesl-ej.org/wordpress/issues/volume23/ej89/ej89m3/

Ιστοσελίδα: https://bookcreator.com/

Εκπαιδευτικός Ζερβού Κωνσταντίνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου