Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Ένα διαφορετικό σχολείο

     Μπορείτε να φανταστείτε ένα σχολείο χωρίς αίθουσες και θρανία, γεμάτο χρώματα, όπου οι δάσκαλοι μετατρέπουν τη μάθηση σε παιχνίδι μέσα σε έναν απίστευτο παιχνιδότοπο; Και όμως υπάρχει στη Σουηδία και μάλιστα όχι ένα αλλά 30! 
 
Στα συγκεκριμένα σχολεία της Σουηδίας τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν το μάθημα όχι σε αυστηρά καθιστή στάση. Αλλά ακόμα και ξαπλωμένα σε μία από τις αίθουσες-σαλόνι που διαθέτει το σχολείο. Παντού υπάρχουν έντονα χρώματα, αλλά και παιχνίδια προκειμένου το μάθημα να γίνει διαδραστικό, ώστε να το κατανοήσουν πιο εύκολα και φυσικά πιο ευχάριστα τα παιδιά. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές σκοπός είναι το παιδί να κινείται σε έναν φυσικό για την ηλικία του χώρο μακριά από τα καθορισμένα θρανία και την έδρα. Ένα καινούργιο σχολικό σύστημα στη Σουηδία εξαφανίζει τη σχολική αίθουσα όπως τη γνωρίζαμε και την αντικαθιστά μ’ ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την «περιέργεια και τη δημιουργικότητα» των μαθητών.
 Η εταιρεία Vittra, η οποία λειτουργεί 30 σχολεία στη Σουηδία, θέλησε να γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία παντού μέσα στα σχολεία της , οπότε απέσυρε εντελώς την παλαιά λογική της σχολικής αίθουσας των τεσσάρων τοίχων με τα θρανία στη σειρά. Πριν από λίγο καιρό εγκαινίασε το σχολείο Telefonplan, στη Στοκχόλμη. Η αρχιτέκτονας Rosan Bosch σχεδίασε έτσι το σχολείο ώστε τα παιδιά να μπορούν να εργάζονται ανεξάρτητα σε ανοιχτούς χώρους καθώς χαλαρώνουν, ή να πηγαίνουν στο «χωριό», έναν ειδικά κατασκευασμένο χώρο για να δουλέψουν σε ομαδικά θέματα. Όλη η επίπλωση του σχολείου, που μοιάζει με τυχαίες γραμμές σε χαρτί, επιχειρεί να βοηθήσει τους μαθητές να εμπλακούν σε συζητήσεις καθώς θα εργάζονται και θα ετοιμάζουν διάφορες εργασίες/θέματα. 
Προσθήκη λεζάντας
Το σχολείο είναι μη-παραδοσιακό με κάθε έννοια: δεν υπάρχουν βαθμολογίες και οι μαθητές μαθαίνουν μέσα σε ομάδες, που δεν σχηματίζονται απαραίτητα με βάση την ηλικία. Η φοίτηση στο σχολείο είναι δωρεάν, εφόσον το παιδί έχει έναν προσωπικό αριθμό από το κράτος κι αν ένας απ’τους γονείς του είναι Σουηδός που πληρώνει φόρους σε αυτό.

Πηγή: www.kidsgo.com.cy

1) Πού βρίσκεται το διαφορετικό σχολείο, το οποίο αναφέρεται στο κείμενο; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις γα να φοιτήσει εκεί ένας μαθητής;

2) Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν το σχολείο να είναι διαφορετικό από όσα εμείς γνωρίζουμε;

3) Να ετυμολογήσετε τις λέξεις σχόλιο και σχολείο. Τι παρατηρείτε;. Ύστερα να κατατάξετε τις λέξεις στη σωστή στήλη, ώστε να φτιάξετε οικογένειες λέξεων.

σχολιάζω, προσχολικός, σχολή, σχολιαστικός, σχολιασμός, σχολώ, σχολικό, σχολιαστής, σχόλασμα, ασχολίαστο

Εκπαιδευτικός Ευτυχία Μπακογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου