Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών

 Τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών

Τα παιδιά μεγαλώνουν καλά με αγάπη και παραμύθια, αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε. Το βιβλίο στη νοητική ανάπτυξη και την ψυχική υγεία του παιδιού είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Η αγάπη για τα βιβλία είναι κάτι που εμπνέεται από την πρώιμη παιδική ηλικία. Παρακάτω θα δεις τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών, που σαν παιδιά, μας άλλαξαν για πάντα και που, σαν γονείς θα επιθυμούμε διακαώς να διαβάσουν και τα παιδιά μας. Η απογείωση του παιδικού βιβλίου, είναι ένα γεγονός καθόλου τυχαίο, καθώς έχει επιβεβαιωθεί από επιστημονικές έρευνες ότι το παιδικό βιβλίο συμβάλλει με ποικίλους τρόπους στη μεταγενέστερη γλωσσική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Αγαπημένα κλασικά, παιδικά & εφηβικά βιβλία

Μέσα από την ανάγνωση παιδικών κειμένων, το παιδί (ειδικά της προσχολική ηλικίας) ωριμάζει και αναπτύσσει απόψεις, συναισθήματα και εικόνες που θα καθορίσουν τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, αλλά και θα ενισχύσουν την πολύτιμη παιδική ενσυναίσθηση, γεγονός πολύ βοηθητικό στη μετέπειτα ζωή του. Παρακάτω θα δεις τις προτάσεις μας από τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, γραμμένα από ξένους συγγραφείς, που δεν πάψαμε ποτέ να αγαπάμε, είτε σαν παιδιά είτε σαν ενήλικες.

Από ξένους συγγραφείς

"Το μολυβένιο στρατιωτάκι", "Το Ασχημόπαπο" και "Η μικρή γοργόνα" από τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κρατούν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Επίσης, Η Τοσοδούλα και Το κοριτσάκι με τα σπίρτα είναι μερικά ακόμη αγαπημένα παιδικά βιβλία από τον μεγαλύτερο παραμυθά του κόσμου.

Ακολουθεί το υπέροχο δίπτυχο Με οικογένεια και Χωρίς οικογένεια του Έκτορα Μαλό. Όπως και το "Ο Όλιβερ Τουίστ", η "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" και οι "Μεγάλες προσδοκίες" του συγγραφέα "μάγου" της παιδικής ηλικίας, Κάρολου Ντίκενς.


Ποιος δεν έχει αγαπήσει τους Τρεις σωματοφύλακες, του Αλέξανδρου Δουμά, αλλά και τις Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ από τον Μαρκ Τουέην;

Φυσικά κι εξακολουθείς ν' αναπολείς τις υπέροχες φανταστικές περιπέτειες "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες", το "Ταξίδι στο κέντρο της γης" αλλά και τις "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα" και θέλεις και το παιδί σου να γνωρίσει τον μετρ του περιπετειώδους όσο και φανταστικού, παιδικού μυθιστορήματος, τον μοναδικό Ιούλιο Βερν.

Αξέχαστη είναι Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά, το θρυλικό βιβλίο κατά της δουλείας της Χάριετ Μπίτσερ Στόου, που έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, και είχε άμεση επίπτωση στον εμφύλιο πόλεμο της Αμερικής (Βόρειοι & Νότιοι).

Και φυσικά, τα βιβλία σταθμοί της διεθνούς παιδικής λογοτεχνίας: "Ο μικρός Πρίγκηπας" του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" του Λιούις Κάρολ και "Ο Πίτερ Παν" από τον Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, παιδικές ιστορίες που ανήκουν στο πάνθεoν των καλύτερων βιβλίων όλων των εποχών για παιδιά και όχι μόνο.


"Ο Δον Κιχώτης" του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (θεωρείται ο μεγαλύτερος συγγραφέας στην Ισπανική γλώσσα), "Το νησί των θησαυρών" του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον (έργο του ίδιου είναι και το Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ, αλλά και το ανεπανάληπτο "Ο γέρος και η θάλασσα" του Έρνεστ Χέμινγουει.




Από Έλληνες συγγραφείς

Σαφώς και θα ενθαρρύνουμε το παιδί μας να επιλέξει τα βιβλία που θα ικανοποιήσουν παιδικές ανάγκες, όπως είναι η ανάγκη της εξερεύνησης, της συμπόνιας, της έντονης χαράς ή της περιέργειας. Μέσα από τις θερμές αναγνώσεις μας, το βοηθάμε να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, τον περίγυρό του, αλλά και τον κόσμο. Παρακάτω οι προτάσεις μας για μοναδικά ελληνικά βιβλία, που εκφράζουν την κοινωνία μας, την θαλπωρή και την οικειότητα των Ελλήνων λογοτεχνών.

"Το καπλάνι της βιτρίνας" είναι μία υπέροχη πρόταση της πολυβραβευμένης και πολυμεταφρασμένης Άλκης Ζέη, ενώ άλλα σπουδαία έργα της ίδιας είναι: "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου", Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα ή και "Ο ψεύτης παππούς".


Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη μαγική Πηνελόπη Δέλτα και το βιβλίο της "Στα μυστικά του βάλτου", όπως και "O τρελαντώνης" και "Ο μάγκας" που είναι ακόμη δύο πολύ γνωστά βιβλία της ίδιας.

"Τα ψάθινα καπέλα", είναι ένα υπέροχο βιβλίο για εφήβους, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, καθώς και "Ο κήπος με τα αγάλματα" από την Ελένη Σαραντίτη και το μοναδικό "Ένα παιδί μετράει τα άστρα" του μεγάλου Μενέλαου Λουντέμη. 


Εκπαιδευτικός: Κουτσωνάκη Σωτηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου