Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Η χρήση της Μάσκας στο Θέατρο

 Η μάσκα είναι μέρος της καθημερινότητας μας καθώς πλησιάζουν οι αποκριές, όμως η ιστορία της στο θέατρο ξεκινά πολλούς αιώνες πριν.

Τραγωδία και σατυρικό δράμα

theatro_maskes

Στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα τα προσωπεία των υποκριτών μοιράζονταν κοινά στοιχεία. Τα αντρικά ήταν σκουρόχρωμα, ενώ τα γυναικεία ανοιχτόχρωμα. Υπήρχε μεγάλη ποικιλία στα χαρακτηριστικά τους, όπως στην κόμμωση, τα φρύδια, τη μύτη και τις ρυτίδες.

Κωμωδία

Στην κωμωδία τα χαρακτηριστικά των προσωπείων ήταν υπερβολικά και παραμορφωμένα για να προκαλούν το γέλιο των θεατών. Το στόμα ήταν ιδιαίτερα πλατύ, τα φρύδια τονισμένα και οι εκφράσεις έντονες. Οι ζωόμορφοι χοροί της Αρχαίας Κωμωδίας φορούσαν προσωπεία που θύμιζαν τα αντίστοιχα ζώα ή έντομα. Στους Όρνιθες του Αριστοφάνη, για παράδειγμα, τα προσωπεία του χορού είχαν ράμφος και λειρί. Με τον καιρό, ειδικά προσωπεία αποκτούν οι στερεότυποι κωμικοί χαρακτήρες όπως ο δούλος, η εταίρα, ο νεαρός εραστής και ο μάγειρας, ενώ ο χορός φορά αποκλειστικά ανθρωπόμορφα προσωπεία.

Πηγές: Αρχαίο Θέατρο στον Κύκλο του Χρόνου, “Η σημασία της μάσκας στο αρχαίο ελληνικό θέατρο”, Φράγκου 2015

Είναι λοιπόν η κατάλληλη εποχή να γνωρίσουν τα παιδιά τη χρήση προσωπείων στους αρχαίους τόπους θέασης και να πειραματιστούν δημιουργώντας τις δικές τους μάσκες. 

Μπορούν να προσαρμόσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω αυτών. 

Τραγωδία= στεναχώρια                                                                    Κωμωδία= χαρά

Εκπαιδευτικός: Λαβασίδης Δημήτρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου