Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Πρόταση κειμένου επεξεργασίας: "Απρόσιτα μέρη του κόσμου"

Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως υπάρχουν μέρη στην Γη όπου ο άνθρωπος δεν έχει πατήσει ακόμη και τα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, αποτελούν αποκλειστικό σπίτι των άγριων ζώων. Πολλά από αυτά είναι τόσο απομακρυσμένα και απρόσιτα που θα χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια, χρόνος και ικανότητες για να τα φτάσουμε. Και αυτά για τα οποία γνωρίζουμε – τα οποία έχουμε δει μόνο από ψηλά – είναι συνήθως εκπληκτικής ομορφιάς. Ενδεχομένως, αυτό να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός πως τα μέρη αυτά δεν έχουν υποστεί ανθρώπινη παρέμβαση και έτσι παραμένουν τόσο μαγευτικά. Ο λόγος για μέρη που έχουν μείνει ίδια από την αρχή του χρόνου, διατηρώντας την παρθένα ομορφιά τους. Ας δούμε μερικά από αυτά: 

Dallol, Αιθιοπία



Σήμερα, πραγματοποιείται εξόρυξη αλατιού στην περιοχή του ηφαιστείου Dallol, επομένως δεν πρόκειται για μια ανέγγιχτη περιοχή με την αυστηρή έννοια του όρου. Όμως η κοντινή περιοχή του ηφαιστείου είναι προφανώς ακατοίκητη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες πιστεύουν πως το «εξωγήινο» αυτό τοπίο του ηφαιστείου έχει εκπληκτική ομοιότητα με την επιφάνεια της Ιούς, του βίαια ηφαιστειακού φεγγαριού του πλανήτη Δία.

Tsingy de Bemaraha, το «πέτρινο δάσος» της Μαδαγασκάρης

Μουσώνες, άνεμοι και πλημμύρες σμίλευσαν αυτά τα εντυπωσιακά βράχια με σπηλιές και φαράγγια να σχηματίζονται από κάτω τους.

Αυτές οι βραχώδεις προεξοχές και τα φαράγγια σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ενός εκατομμυρίου ετών, καθώς οι βροχές των μουσώνων, οι άνεμοι και οι πλημμύρες σμίλευσαν τον ασβεστόλιθο δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο που όμοιο του δεν θα βρείτε.

-Διαθεματική προσέγγιση:(Γεωγραφία)

-Σημειώσεις: Αιθιοπία (παλαιότερη ανεξάρτητη χώρα, Αφρική, πρωτεύουσα: Αντίς Αμπέμπα) (προβολή σε χάρτη)

Μαδαγασκάρη: (Ανατολική Αφρική, νησιώτικη χώρα) (προβολή σε χάρτη)

Ιώ: τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο, έχει την εντονότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο ηλιακό σύστημα.

Ερωτήσεις Κατανόησης: 1) Ποιο τοπίο σας εντυπωσιάζει περισσότερο και γιατί; (Στόχος: Να δουλέψουν τη γλώσσα της περιγραφής και την επιχειρηματολογία τους.)

Λεξιλογικές: 1) ακατοίκητη: Να βρείτε το ρήμα προέλευσης (κατοικώ) και να δημιουργήσετε σύνθετες λέξεις με το β’ συνθετικό.

2) κατοικώ: Να γράψετε από δύο συνώνυμα.

3) ακατοίκητη: Να γράψετε από δύο αντίθετα και δίπλα τη σημασία τους.

Γραμματική: 1) ας δούμε: Γράψε το ρήμα στο β’ ενικό Οριστικής Ενεστώτα και κάνε χρονική αντικατάσταση.

Σύνταξη: Δώσαμε έμφαση σε τρόπου σύνδεσης προτάσεων (παρατακτική, υποτακτική, ασύνδετο σχήμα) και σε δευτερεύουσες προτάσεις

Γραπτός Λόγος: Ποιο μέρος στον κόσμο θα ήθελες να επισκεφθείς και γιατί; (5-6 γραμμές)

Εκπαιδευτικός: Γουσούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου