Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Τα ελάφια της Πάρνηθας...και άλλα ζωάκια...

Με αφορμή την επίσκεψη των μαθητών της Β΄ τάξης του σχολείου μας ας μάθουμε λίγα πράγματα για τα πανέμορφα αυτά ζωάκια αλλά και για άλλα ζωάκια που ζουν τόσο κοντά μας...και στο τέλος ας παίξουμε ένα κουίζ...


ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΛΑΦΙ

Το κόκκινο ελάφι μπορεί να απαντάται στα ορεινά της Ροδόπης όμως ένας πληθυσμός περίπου 600 ατόμων μένει μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια στο ψηλότερο βουνό της πόλης. Έχει πάρει το όνομα του από το χαρακτηριστικό καφεκόκκινο χρώμα του τριχώματος του. Περήφανα ζώα, με ντελικάτη κορμοστασιά και βάδισμα σαν μπαλαρίνας είναι χάρμα οφθαλμών.

Αναπαράγεται σε όλη την έκταση του δρυμού, λόγω της προστασίας που του παρέχει άλλα και λόγω της ιδιομορφίας του βουνού που καλύπτει τις ανάγκες του. Τα συμπαθή τετράποδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007, αναγκασμένα από το ένστικτο επιβίωσης, πλησιάζουν πιο συχνά τον άνθρωπο αναζητώντας τροφή. Γι’αυτό και επιβάλλεται προσοχή εκ μέρους μας, αφού το ελάφι δεν είναι οικόσιτο ζώο.

www.exploringgreece.gr



ΛΥΚΟΣ

Η επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα εντοπίζεται από το 2012 στον Εθνικό Δρυμό (αρχικά από παρατηρήσεις εργαζομένων), ενώ είχε εξαφανιστεί από τη δεκαετία του 60. Η φυσική διαδικασία διασποράς του ζώου βρήκε στην Πάρνηθα κατάλληλες συνθήκες εποικισμού, καθώς η παρουσία του ελαφιού εξασφαλίζει τροφή. Ο λύκος προστατεύεται από την κοινοτική νομοθεσία, με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, για τα είδη και τους τύπους οικοτόπων, αποτελεί είδος προτεραιότητας (92/43/Annex II, IV) και είναι υποχρέωση της χώρας η διατήρηση της παρούσας κατάστασης πληθυσμιακού δυναμικού και της παρούσας χωρικής κατανομής στην περιοχή νοτίως του 39ου παράλληλου.

Κρητικός Αίγαγρος (Capra aegagrus cretica)

Υπάρχει ένας αξιόλογος πληθυσμός Κρητικού αίγαγρου (Capra aegagrus cretica), κοινώς γνωστό ως Κρι-κρι, ο οποίος εισήχθη στο δρυμό το 1961, από την Κρήτη.



Ζαρκάδι (Capreolus capreolus)

Στην περιοχή της Πάρνηθας απαντάται και ένας μικρός πληθυσμός ζαρκαδιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εκτίμηση πληθυσμού ή κάποια μελέτη πάνω στο συγκεκριμένο είδος.

Οι μετακινήσεις των ελαφιών προς βιοτόπους χαμηλού υψομέτρου είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την άσκηση ισχυροτέρων πιέσεων στους βιοτόπους και κατ’ επέκταση στους πληθυσμούς των ζαρκαδιών (πηγή Ρουμάνι, Αγ. Παρασκευή, Βούτημα, Σαλονίκη, Α. Νικόλαος κ.α.).

Σκατζόχοιρος (Erinaceus concolor)

Το είδος χαρακτηρίζεται από το ανοιχτό χρώμα του στήθους, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σκουρότερο της κοιλιάς. Το μήκος κυμαίνεται από 225-275 χλστ. Απαντάται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και είναι το μοναδικό είδος σκαντζόχοιρου που επικρατεί στη Κρήτη και σε άλλα ελληνικά νησιά. Βρίσκεται σε δασικές εκτάσεις, θαμνώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, δεντροστοιχίες, κήπους, πάρκα κλπ. Είναι νυκτόβιο είδος. Η χειμερία νάρκη διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια.

Τυφλασπάλακας (Talpa caeca)

Απαντάται στο μεσογειακό χώρο και μόνο στις ηπειρωτικές περιοχές. Βρίσκεται σε λιβαδικές εκτάσεις και σε δασικές εκτάσεις πλατύφυλλων ειδών. Περνάει τη ζωή του σχεδόν μόνιμα κάτω από το έδαφος. Τρέφεται με σκουλήκια, λάρβες εντόμων και άλλα ασπόνδυλα.

www.topoguide.gr/mountains/attiki/advs_parnitha/parnitha_fauna.php



ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ!!! (parnitha-np.gr)

ΖΩΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ : Προσπαθήστε να ταιριάξετε τα ίχνη των ζώων με τις φωτογραφίες τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου