Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΤΑΞΕΙΣ- «ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ»

Πολλές φορές περιστατικά ή γεγονότα της επικαιρότητας μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα και σπουδαία αφορμή, ώστε να κινητοποιήσουμε τους μαθητές μας να εμπλακούν σε δραστηριότητες γραπτής έκφρασης. Με τον τρόπο αυτό η διαδικασία παραγωγής γραπτού λόγου θα αποτελέσει μια δραστηριότητα που άπτεται της καθημερινής ζωής. Έτσι, οι μαθητές θα ενεργοποιηθούν και θα κινητοποιηθούν προκειμένου να παραγάγουν κείμενα που θα έχουν κάποια σκοπιμότητα. Μια πολύ καλή αφόρμηση μπορεί να δοθεί από ένα πραγματικό περιστατικό, που συνέβη πριν λίγες ημέρες στην Κίναρο, ένα απομακρυσμένο νησί των Δωδεκανήσων. Παρακάτω παραθέτω ένα απόσπασμα από μια ηλεκτρονική εφημερίδα.

Κίναρος: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της μοναδικής κατοίκου του νησιού
12:31 Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020

Συναγερμός έχει σημάνει στην  Κίναρο  εδώ και τρεις ημέρες, καθώς αγνοείται η τύχη της μοναδικής κάτοικου του νησιού. Για τον εντοπισμό της κυρίας Ειρήνης έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση, ενώ ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού πέταξε πάνω από το νησί χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα θα σταλεί Super Puma με το οποίο θα μεταφερθούν και δυνάμεις για να αποβιβαστούν στο νησί και να ψάξουν, ωστόσο προς το παρόν αυτό έχει καταστεί αδύνατο λόγω των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής στις 28 Δεκεμβρίου είχε επισκεφθεί την Κίναρο για να ευχηθεί στη μοναδική κάτοικο του νησιού.  «Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι της έχει συμβεί κάτι κακό»

Ο γιος της 74χρονης, μιλώντας στο Star είπε πως τελευταία φορά μίλησε με τη μητέρα του το βράδυ της Δευτέρας.
«Κατά τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, της τηλεφώνησα και μίλησα μαζί της. Ήταν όλα καλά. Κάποια στιγμή κόπηκε η γραμμή λόγω τεχνικού προβλήματος, ξανακάλεσε και της μίλησα. Την επόμενη μέρα όμως δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί της, ούτε στο σταθερό, ούτε στο κινητό τηλέφωνο, με την ειδοποίηση να μου λέει ότι υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που δεν είναι εφικτή η επικοινωνία», είπε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο νησί επικρατούν πολύ κακές καιρικές συνθήκες με ισχυρούς ανέμους και βροχές και πιθανόν σε αυτό να οφείλεται η βλάβη στο τηλεφωνικό δίκτυο.

Αφού διαβάσουμε το απόσπασμα και εντοπίσουμε με τους μαθητές μας την γεωγραφική θέση του νησιού, προχωρούμε στην παρακάτω δραστηριότητα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Γράψε την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές για να ζητήσουν βοήθεια για τον εντοπισμό της κυράς Ρηνιώς. Μην ξεχάσεις να αναφερθείς στην εξωτερική της εμφάνιση για να δώσεις όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Για το αρχείο πατήστε εδώ

Eκπαιδευτικός Κουτσοπούλου Φωτεινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου