Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΦΟΒΕΡΗ ΠΕΙΡΑΤΙΝΑ ΜΑΙΡH ΡΙΝΤ



Η Μαίρη Ριντ γεννήθηκε πιθανότατα γύρω στο 1690-1691 ως νόθα κόρη ενός καπετάνιου, ο οποίος δεν ζούσε πια. Κι έτσι η μαμά της την έντυνε σαν αγοράκι ήδη από την κούνια, προσπαθώντας να την παρουσιάσει ως τον μεγαλύτερο και νόμιμο αδερφό της στους γονείς του άντρα της, ώστε να τη βοηθούν οικονομικά. Το κόλπο έπιασε κι έτσι οι παππούδες έστελναν ανελλιπώς μηνιάτικο επίδομα στη χήρα και τον εγγονό τους! Η Μαίρη συνειδητοποίησε κάποια στιγμή ότι η ζωή ως άντρας ήταν σαφώς ευκολότερη, γι’ αυτό και κράτησε τη συνήθεια να ντύνεται και να κουρεύεται αντρικά και στην εφηβεία της. Υπηρετούσε στον βρετανικό στόλο και πήρε μέρος στις μάχες με τους Γάλλους.
Όμως ερωτεύτηκε έναν Ολλανδό στρατιώτη κι παντρεύτηκαν. Εγκατέλειψε τα καράβια και άνοιξαν ένα πανδοχείο. Δυστυχώς ο άντρας της πέθανε σύντομα αναγκάζοντάς την επιστρέψει στον πόλεμο και στα καράβια μεταμφιεσμένη ως άντρας. Τότε το καράβι έπεσε σε πειρατές και εκείνη αιχμαλωτίστηκε! Αμέσως κατάλαβε πως όλα αυτά που βίωνε έμελλε να γίνουν η μελλοντική της ζωή! Πάλευε χωρίς σταματημό και όλοι αναγνώριζαν την αξία «της». Το πλήρωμα στο οποίο άνηκε είχε σχεδόν την ίδια φήμη με εκείνο του Μαυρογένη! Όταν πια πιάστηκε το καράβι αιχμάλωτο όλοι οι πειρατές θανατώθηκαν εκτός από εκείνη… Αποκάλυψε πως ήταν γυναίκα και μάλιστα έγκυος! Η ελευθερία της όμως δεν κράτησε πολύ καιρό μιας και αρρώστησε βαριά και έφυγε από τη ζωή.

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 
Αφού διαβάσουμε και σχολιάσουμε με τους μαθητές μας το κείμενο περνάμε σε γραμματικές, λεξιλογικές και συντακτικές δραστηριότητες με πηγή το ίδιο το κείμενο.

1. Άγνωστες λέξεις (μεταμφιεσμένη, πανδοχείο, νόθα, ανελλιπώς, φήμη, έμελλε)-> επεξήγηση
2.     Σύνταξη:
        α)Πιάνουμε προτάσεις και βρίσκουμε Υ-Ρ-Α(Κ)
        β)Ανακαλύπτουμε βασικές προθέσεις και σύνθετα άρθρα και ρωτούμε τους μαθητές τι εισάγουν. Προφορικά εξασκούμε τους μαθητές.
3.    Γραμματική:
       α)Στο πρόχειρο ζητούμε από τους μαθητές να κλίνουν το ουσιαστικό "η συνήθεια" και το ρήμα "ντύνεται"
4.   Λεξιλόγιο:
      α) Με τη λέξη κουρεύω (κουρεύεται): κουρείο, κουρέας, ακούρευτος
      β) Με τη λέξη γεννήθηκε: γέννηση, γενέθλια, γένος, γενιά, γενετικός, απόγονος, πρόγονος
      γ) Με τη λέξη αποκάλυψη: από+καλύπτω/ κάλυψη, αποκαλυπτικός, επικάλυψη, ανακάλυψη

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Μάρι Ρίντ Πειρατίνα_ wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου