Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»

 Η Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων

 

 Το ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής των αρχαίων Ελλήνων ήταν πολύ λιτό, απλό. Στην Αθήνα της κλασσικής περιόδου, για πρωινό οι Έλληνες έπαιρναν ένα λιτό γεύμα, το «ακράτισμα». Το ακράτισμα ήταν κριθαρένιο ή σταρένιο ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί. Σε μερικά σπιτικά όπου υπήρχε μεγαλύτερη άνεση, το ακράτισμα συνοδευόταν από ελιές, σύκα ή κάποιον άλλο καρπό. 

 

 

 

 

 

Προς το μεσημέρι ή προς το απόγευμα έπαιρναν ένα γεύμα πολύ απλό, στα γρήγορα, το «άριστον», το οποίο απαρτιζόταν από ψάρι, όσπρια ή έναν εύκολο και απλό συνδυασμό τροφών, όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά μελάτα ή σφικτά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Πριν τοβραδινό έτρωγαν κάτι στα γρήγορα, αυτό ονομαζόταν «εσπέρισμα». 

Το δείπνο ήταν το πολυτελέστερο γεύμα στο τέλος της ημέρας και συνδυαζόταν με φιλική συντροφιά. Περιελάμβανε ψάρια και πουλερικά, χορταρικά με σάλτσα από λάδι, ξύδι και μέλι, πολλά σκόρδα και τυρί. Σπάνια έτρωγαν κρέας.

α) Να διαβάσεις το παραπάνω κείμενο και να συμπληρώσεις τον πιο κάτω πίνακα με το ημερήσιο πρόγραμμα των αρχαίων Ελλήνων. β) Στη διπλανή (δεξιά) στήλη να συμπληρώσεις τα γεύματα μιας δικής σου συνηθισμένης μέρας.


Εκπαιδευτικός: Κασίμη Παναγιώτα

 

ΗΜΕΡΗΣΙΟ                                ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ                                                 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου