Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Εργαστήριο Δεξιοτήτων-Καλλιέργεια Οικολογικής Συνείδησης (Γ'1)

Στα πλαίσια του προγράμματος "Οικολογική Συνείδηση" του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θεματικό άξονα "Φροντίζω το περιβάλλον", οι μαθητές του Γ'1 παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο "Τα μωρά της Άγριας Φύσης", με σκοπό να συνειδητοποιήσουν και να σχολιάσουν τους κινδύνους και τις περιπέτειες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους ζώα όπως λιοντάρια, ελέφαντες, πιγκουίνοι κ.ά. Ταυτόχρονα, έγινε συζήτηση και για τους υπόλοιπους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζώα, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ. Κατόπιν συζήτησης οι μαθητές οδηγήθηκαν στα ακόλουθα:

Αιτίες που οδηγούν στην εξαφάνιση ειδών και θέτουν σε κίνδυνο την άγρια ζωή

Οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν τον κίνδυνο της εξαφάνισης είναι η καταστροφή των οικοτόπων στους οποίους αναπαράγονται και ζούνε τα διάφορα είδη ζώων. Συνήθως η καταστροφή των τόπων αυτών γίνεται με κίνητρο την οικοδόμηση αστικών κέντρων ή την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφονται οι ισορροπίες της φύσης και έτσι χιλιάδες είδη ζώων εξαφανίζονται. 

Βασικό παράγοντα αποτελεί και το κυνήγι: χιλιάδες ελέφαντες δολοφονούνται ετησίως για τους χαυλιόδοντές τους από τους οποίους κατασκευάζονται ακριβά κοσμήματα.

Το εμπόριο άγριων ζώων είναι εξίσου επικίνδυνο για την άγρια ζωή. Αποσπούν τα ζώα παράνομα από το φυσικό τους περιβάλλον προκειμένου να τα πουλήσουν ως κατοικίδια ή αναγκάζοντας τα να ζήσουν μία ζωή μέσα στην αιχμαλωσία. Τέλος, η κύρια αιτία των περισσότερων περιβαλλοντικών κρίσεων είναι η μόλυνση του αέρα, των υδάτων και των δασών, που προκαλούν τον θάνατο όλο και περισσότερων ζώων διαρκώς.Εκπαιδευτικός: Ζερβού Κωνσταντίνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου