Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Κείμενο Επεξεργασίας - Οι μέλισσες

 


Oι μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα, όπως τα μυρμήγκια, οι σφήκες και οι τερμίτες. Τα άτομα δηλαδή του ίδιου είδους σχηματίζουν διαφορετικές ομάδες, που έχουν ξεχωριστά καθήκοντα και ρόλους μέσα στην κατοικία τους την κυψέλη.  Έτσι οι μέλισσες χωρίζονται στις εργάτριες, στους κηφήνες και στη βασίλισσα. 

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ σε κάθε κυψέλη είναι μία και μοναδική. Τρέφεται με βασιλικό πολτό και γεννά 1.500   (χίλια πεντακόσια) αυγά την ημέρα!

ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ είναι πολύ προκομμένες. Μέσα και έξω από την κυψέλη κάνουν πολλές δουλειές. Άλλες καθαρίζουν τα κελιά, άλλες φέρνουν το νέκταρ και τη γύρη απ’ τα λουλούδια, άλλες επεξεργάζονται το νέκταρ και το κάνουν μέλι, άλλες πακετάρουν τη γύρη και χτίζουν κηρήθρες, άλλες φρουρούν την είσοδο. 

ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ είναι οι αρσενικές μέλισσες. Το μόνο που κάνουν είναι να ζευγαρώνουν με τη βασίλισσα. 

Η μέλισσα είναι το μόνο έντομο που παράγει τροφή. Βέβαια το μέλι το φτιάχνει για να τρέφεται η ίδια, αλλά, όταν ανακάλυψε ο άνθρωπος πόσο θρεπτικό είναι, έγινε . . . μελισσοκόμος!

Πηγή & πρόσθετες πληροφορίες: https://sofixanthi.blogspot.com/2016/01/blog-post_22.html 

Ερωτήσεις κατανόησης 

Τι είναι μέλισσες; Πόσες και ποιες ομάδες υπάρχουν; 

Ποιες είναι οι δουλειές τους;

Πού μένουν; 

6 πόδια 

Γιατί είναι σημαντικές; 


Λεξιλόγιο 

Οικογένεια λέξεων μέλισσα: μελίσσι, μέλι, μελισσοκόμος , μελισσόχορτο, μελώνω, μέλωμα 

Κλίνω τα ουσιαστικά:  η μέλισσα- ο κηφήνας 

Κερί: κηρομπογιά, κηροπήγιο, κηρήθρα, κερώνω, κέρινος, κηροποιός 

Χ.Α.τα ρήματα: επεξεργάζονται , ανακάλυψε 

Τεχνολογία: προκομμένες , πολλές 


ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ 

Oι μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα, όπως τα μυρμήγκια, οι σφήκες και οι τερμίτες. Έτσι οι μέλισσες χωρίζονται στις εργάτριες, στους κηφήνες και στη βασίλισσα. ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ είναι πολύ προκομμένες. Μέσα και έξω από την κυψέλη κάνουν πολλές δουλειές. Άλλες καθαρίζουν τα κελιά, άλλες φέρνουν το νέκταρ και τη γύρη απ’ τα λουλούδια, άλλες επεξεργάζονται το νέκταρ και το κάνουν μέλι, άλλες πακετάρουν τη γύρη και χτίζουν κηρήθρες, άλλες φρουρούν την είσοδο. 


Εκπαιδευτικός Κοντού Σταυρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου