Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Frida Kahlo "El Autobus"


Α. Ερωτήσεις πριν την επεξεργασία - ανάλυση του πίνακα
1. Τι βλέπετε στον πίνακα;
2. Πρόκειται για μια οικογένεια; Πού στηρίζετε την άποψή σας;
3. Ποιο μήνυμα θεωρείτε πως θέλει να περάσει η ζωγράφος;
Β. Ανάγνωση κειμένου
Zωγραφισμένο από την θρυλική Μεξικάνα καλλιτέχνη Frida Kahlo το 1929, το El Autobus είναι διάσημο για την απεικόνιση ολόκληρης της μεξικανικής κοινωνίας που ζουν στον ίδιο τόπο.
Μια νοικοκυρά, ένας εργάτης, μια ιθαγενής μητέρα από την Αμερική, ένας πλούσιος Αμερικανός επιχειρηματίας περιμένουν ένα λεωφορείο, μαζί με μια κοπέλα που είναι πιθανόν να είναι η ίδια η καλλιτέχνης. Αν όντως είναι αυτή, τότε ο πίνακας έχει μια πολύ πιο σκοτεινή πλευρά. Όλα τα θέματα της αφορούν ένα φρικιαστικό ατύχημα.
Το 1925, η Kahlo ήταν σε ένα λεωφορείο που συνετρίβη με ένα τρόλεϊ. Το δυστύχημα ήταν τόσο άσχημο που η Kahlo χτύπησε σε μεταλλικό στηθαίο, αφήνοντας της τραύματα, για το υπόλοιπο της ζωής της. Τα μεταγενέστερα έργα της συχνά αναφέρονται στο ατύχημα, υπονοώντας ότι ήταν ένα θαύμα που επέζησε.
Και το El Autobus δεν αποτελεί εξαίρεση. Φήμες αναφέρουν ότι ο εργαζόμενος με την μπλε στολή ήταν ο άνθρωπος που της έσωσε τη ζωή τραβώντας το στηθαίο από το σπασμένο το σώμα της.
Έχοντας όλοι οι εικονιζόμενοι, στο μυαλό τους, ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο σπίτι τους, τελικά οδεύουν σε μία μεγάλη σύγκρουση με την μοίρα.
Γ. Ερώτηση
Γιατί επέλεξε να ζωγραφίσει ένα τόσο τραυματικό γεγονός για εκείνη;
Δ. Προέκταση
Διάλεξε και δώσε ένα όνομα σε μία φιγούρα και προσπάθησε να φανταστείς τη ζωή τους, πού πήγαιναν, πώς ένιωθαν, τι τους απασχολούσε κ.α. Γράψε ένα σύντομο κείμενο.
Εκπαιδευτικός Μεμένιου Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου