Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

«Human net» της Κατερίνας Ζωντανού

Φέτος διαλέξαμε στην τάξη να διαβάσουμε το «Human net» της Κατερίνας Ζωντανού από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Αντρέας κάνει δύσκολη τη ζωή του Λεωνίδα στο σχολείο. Ο Λεωνίδας δεν αντιδρά. Ο Πέτρος, ο διπλανός του Λεωνίδα, αντιμετωπίζει το δίλημμα: να πάει κόντρα στον φόβο του και να μιλήσει με κίνδυνο να γίνει κι αυτός στόχος ή να πάει κόντρα στη συνείδησή του και να σωπάσει για να προστατευτεί; Είναι άραγε μόνο αυτές οι δύο οι επιλογές που έχει;
Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένα αγόρι που δεν είναι θύμα ούτε θύτης σ’ αυτό που λέγεται ενδοσχολική βία – είναι ο παρατηρητής. Δεν μπορεί να περάσει στην επόμενη πίστα στο αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι, όπως δεν μπορεί να περάσει άλλη μία μέρα δειλός κι ανήμπορος να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και του φίλου του. Τελικά όμως θα αποδειχτεί περισσότερο ευρηματικός, ευαίσθητος και επαναστάτης απ’ όσο νομίζει.
Πρόκειται για ένα βιβλίο για το μπούλινγκ, την ενσυναίσθηση, τη φιλία, τη συμπαράσταση. Ευρηματικό, συγκινητικό, απρόβλεπτο. Με αφορμή, λοιπόν, το βιβλίο αυτό κάναμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πολλές ομαδικές δραστηριότητες. Μόλις τελειώσαμε, όμως, το βιβλίο, τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των 3 ή 4 παιδιών και ανέλαβαν ένα ξεχωριστό πρότζεκτ με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.


Δημιουργία διαφημιστικού σποτ.


Δημιουργία αφίσας


Μοίρασμα ερωτηματολογίων στις μεγάλες τάξεις του σχολείου (Ε’ και ΣΤ’ τάξη), μελέτη των αποτελεσμάτων, συγκέντρωση σε πίνακες που τους δόθηκαν και παρουσίαση των αποτελεσμάτων/ εξαγωγή συμπερασμάτων σε μορφή ppt.


Θεατρικό μικρής διάρκειας με βάση τους ρόλους του βιβλίου.


Τραγούδι


Ποίημα


Κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού

Η παρουσίαση των εργασιών θα γίνει μέσα στην τάξη.

Εκπαιδευτικός: Νάσια Αλεξανδρίδη
Ε’2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου