Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων – Τα δικαιώματα του παιδιού (Α' Τάξη)

3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων – Τα δικαιώματα του παιδιού

Θεματική: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη Υποθεματική: Τα δικαιώματα του παιδιού

Απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες: Α΄ Δημοτικού

Διάρκεια: 10 ώρες

ΣΚΟΠΟΣ: Βασικός σκοπός είναι οι μαθητές να γνωρίσουν, να κατά-νοήσουν και να μάθουν τα δικαιώματά τους, με τη βοήθεια της χρήσης ψηφιακού υλικού και με φύλλα εργασιών. Ακόμη να αποκτήσουν και να ενσωματώσουν αξίες, δεξιότητες και στάσεις σε πρακτικές της καθημερινής ζωής και στον τρόπο σκέψης τους, έτσι ώστε να καταστούν μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και σέβονται τις υποχρεώσεις τους

1η Δραστηριότητα: Δημιουργία ερεθίσματος

Συζητάμε στην ολομέλεια της τάξης για τα δικαιώματα των ανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών. Αναρωτιόμαστε αν όλα τα παιδιά του κόσμου μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο και με τις ίδιες ανέσεις. Βλέπουμε από το διαδίκτυο πολλές φωτογραφίες από παιδιά της ίδιας περίπου ηλικίας, που δυστυχώς στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά. Συζητάμε και προβληματιζόμαστε σχετικά με το ποια είναι τα βασικά αγαθά για τη ζωή μας και το ποια πιστεύουμε πως είναι τα δικαιώματα που μπορεί να έχει το κάθε παιδί, ανεξάρτητα από τη χώρα που ζει.

2η Δραστηριότητα: Το παραμύθι του Ε. Τριβιζά: «Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι».

Για να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τα δικαιώματά τους, διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου - Μικρός Αναγνώστης, το παραμύθι του Ε. Τριβιζά: «Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι».

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip8/Default.html

3η Δραστηριότητα: Ακροστοιχίδες - Κρυπτόλεξα-Αντιστοιχίσεις

Συμπληρώνουν φύλλα εργασίας με Ακροστοιχίδες - Κρυπτόλεξα-Αντιστοιχίσεις σχετικά με το θέμα μας.

4η Δραστηριότητα: Παγκόσμιες ελληνικές οργανώσεις - Εκπαιδευτικά βίντεο

Τα παιδιά ενημερώνονται με απλά λόγια για τη δράση και άλλων παγκόσμιων και ελληνικών οργανώσεων εκτός από τη «UNICEF», όπως η «Action Aid Ελλάς», οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», «Γιατροί του Κόσμου», «Το χαμόγελο του παιδιού», «Τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδας» και συνάμα για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Συζητάμε για τις βασικές ανάγκες των παιδιών που καλύπτουν και αναρωτιόμαστε τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν οι παραπάνω οργανώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=Y5W9H73Za-k&t=13s

https://www.youtube.com/watch?v=IJWKMpB30nY&t=16s

https://www.youtube.com/watch?v=ldd4q_y1_6E&t=17s

https://www.youtube.com/watch?v=e5R4jAxKY-I&t=6s

5η Δραστηριότητα: Τραγούδια και χορός


Ακούμε, χορεύουμε και μαθαίνουμε τραγούδια σχετικά με το θέμα μας: «Αν όλα τα παιδιά της γης» (Στίχοι: Γ. Ρίτσος, Μουσική: Μ. Πλέσσας), «Τα παιδιά ζωγραφίζουν» (Στίχοι: Μ. Μπούρμπουλη, Μουσική: Γ. Χατζηνάσιος), «Το πιο όμορφο τραγούδι ποιος θα πει» (Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου), «Το χρώμα της ελπίδας» (Στίχοι: Λ.Στράνη, Μουσική: Τ. Αρβανιτάκης).

Ακούμε τραγούδια σε άλλες γλώσσες και τα παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν σε ποια γλώσσα είναι. Ζητάμε απ’ τα παιδιά της τάξης, που είναι αλλόγλωσσα, να τραγουδήσουν ένα τραγούδι στη γλώσσα τους.

6η Δραστηριότητα: Το «Αλφαβητάρι των Δικαιωμάτων»

Φτιάχνουμε ένα αλφαβητάρι για την τάξη μας (ομαδική εργασία). Κάθε παιδί γράφει στο χαρτόνι που έχουμε ετοιμάσει (στο οποίο γράφουμε τα γράμματα της αλφαβήτας) ένα δικαίωμά του, κατόπιν το ζωγραφίζει σε ένα χαρτάκι και το κολλάει.

Μαθαίνουμε να λέμε καλημέρα σε διάφορες γλώσσες του κόσμου!!!



7η Δραστηριότητα: Εικαστική δημιουργία με τίτλο «Είμαστε παιδιά και θέλουμε»

Κατασκευάζουμε μια εικαστική δημιουργία με αυτό το σύνθημα. Δημιουργούμε ένα δέντρο με τα «θέλω» των παιδιών. Οι μαθητές σχεδιάζουν σ’ ένα κομμάτι χαρτόνι το περίγραμμα της παλάμης τους, γράφουν το «θέλω» τους και το κολλούν στο δέντρο σαν φύλλο.







Όνομα:

Εικονογραφημένη ακροστοιχίδα των ….. δικαιωμάτων των παιδιών

Όνομα:


Εκπαιδευτικοί: Λιάνα Βίκυ-Μήτση Βάσω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου