Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Καλοκαιρινή κατασκευή – Χάρτινα ψαράκια

 Το καλοκαίρι έφτασε και με τους μικρούς μας μαθητές επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Τεχνολογίας όπου φτιάξαμε τα δικά μας ψαράκια από ανακυκλώσιμα υλικά.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

χάρτινο πιάτο

κηρομπογιές, μαρκαδόρους και ξυλομπογιές

χαρτόνια σε διάφορα χρώματα

πλαστικά ματάκια

κόλλα και ψαλίδι

     Αρχικά πήραμε το χάρτινο πιάτο και κόψαμε ένα τρίγωνο το οποίο κολλήσαμε στη συνέχεια στην αντίθετη πλευρά για ουρά. Έπειτα χρωματίσαμε όπως επιθυμούσαμε τα ψαράκια μας χρησιμοποιώντας κηρομπογιές, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και τη φαντασία μας. Μετά, όσα θέλαμε βάλαμε στην επιφάνεια του ψαριού και κομματάκια από τα πολύχρωμα χαρτόνια που είχαμε στην διάθεσή μας. Πριν τελειώσουμε κολλήσαμε και το ματάκι και το ψαράκι μας ήταν έτοιμο!

Εκπαιδευτικοί Λιάνα Βίκυ - Μήτση Βάσω

Ώρα για γραμματική! Τα ρήματα που τελειώνουν σε «–εύω» και ασκήσεις εμπέδωσης

 Με τους μικρούς μας μαθητές γνωρίσαμε τα ρήματα σε -εύω. Για να τους βοηθήσουμε να μάθουν καλά την ορθογραφία τους κάναμε τις παρακάτω δραστηριότητες.

Ρήματα που τελειώνουν σε «–εύω» γράφονται με «ευ» (συνδυασμό). Η ορθογραφία τους διατηρείται σε όλους τους χρόνους και τα πρόσωπα του ρήματος. Για να δούμε αν ένα ρήμα ανήκει σε αυτόν τον κανόνα βάζουμε μπροστά τις λέξεις «εγώ τώρα» και ώστε να «ακούσουμε» την κατάληξη «–εύω ».

Π.χ.

Α. Εγώ ταξιδεύω με πλοίο.

Β. Μαγειρεύεις ακόμα; («εγώ τώρα» μαγειρεύω).


Για να κατεβάσετε το αρχείο με τη θεωρία και την άσκηση πατήστε εδώ

Εκπαιδευτικοί Λιάνα Βίκυ - Μήτση Βάσω

Επίθετο πολύς - επίρρημα πολύ - Διαδραστικό φύλλο εργασίας

 Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ένα διαδραστικό φύλλο εργασίας για τη διάκριση του επιθέτου “πολύς” από το επίρρημα “πολύ”. Σε αυτό υπάρχουν ασκήσεις πολλαπλής επιλογής και ασκήσεις συμπλήρωσης κενού, ώστε να ελεγχθεί και η ορθογραφία των λέξεων.

Σύνδεσμος: https://e-didaskalia.blogspot.com/2020/05/polus-polu.html

Εκπαιδευτικός Ευτυχία Μπακογιάννη

Η μαγεία του π=3,14

 Η σταθερά που εκφράζει την αρμονία και μέσα στον δεκαδικό του μπορεί να βρείτε τον αριθμό της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας...


Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-mageia-toy-p-3-14-i-stathera-poy-ekfrazei-tin-armonia-kai-mesa-ston-dekadiko-toy-mporei-na-vreite-ton-arithmo-tis-taytotitas-i-toy-diavatirioy-sas/

Εκπαιδευτικός Γιάννης Αλεξανδρόπουλος

Αποδοχή της διαφορετικότητας

 Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι που μπορούν να παίξουν τα παιδιά στην τάξη στο πλαίσιο της αποδοχής της διαφορετικότητας είναι να πουν το κάθε παιδί δυνατά το θετικό στοιχείο που έχει ο διπλανός του. Αυτό το στοιχείο μπορεί να αφορά είτε την προσωπικότητά του είτε την εξωτερική εμφάνιση. Εναλλακτικά το κάθε παιδί μπορεί να γράψει κρυφά σε ένα χαρτί το στοιχείο αυτό, που θα αναφέρεται στον μπροστινό του και ύστερα να του το δώσει.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα εξής βίντεο στο πλαίσιο αυτό και να κάνουμε συζήτηση με τα παιδιά:

                                                                              Ian


Το ραγισμένο δοχείο


Παραμύθι - Διαφορετικότητα

Εκπαιδευτικός Νάσια Αλεξανδρίδη



Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Παραμύθια στην... Ποντιακή διάλεκτο!

 Σήμερα, 19 Μαΐου, είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων ! Οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, έμαθαν για τις πορείες θανάτου και αισθάνθηκαν τον πόνο που βίωσαν φεύγοντας από τον τόπο τους, χάνοντας τους αγαπημένους τους ανθρώπους, χάνοντας ακόμα και την ψυχή τους!

Με πολλή χαρά ανακαλύψαμε στη δημοφιλή πλατφόρμα youtube παραμύθια στην Ποντιακή διάλεκτο! Πρόκειται για μια προσπάθεια οικειοποίησης των νέων, ιδιαίτερα με ποντιακή καταγωγή,  με την Ποντιακή διάλεκτο. Συνοδεύεται από υπότιτλους κάθε βίντεο!

                         Ο παλλήκαρον τη χωρί' - - Παραμύθι, κόμικ στην ποντιακή διάλεκτο

Παραμύθι για την απομόνωση αλλά και  την παλληκαριά και αυτοθυσία

πηγή: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ



Ο πεντικόν και το λεοντάρ' (μύθος του Αισώπου στα ΠΟΝΤΙΑΚΑ)
Πηγή: THANASIS STILIDIS



Ποντιακό παραμύθι κόμικ " Ο φοτούλτς ο λύκον"
(Να ενεργοποιείτε τους υπότιτλους κατά την παρακολούθηση του βίντεο)
πηγή: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ποντιακό παραμύθι κόμικ "τη φύσης το χαϊφ"
Παραμύθι για το περιβάλλον και την σωστή αντιμετώπιση του  στην ποντιακή διάλεκτο  με απόδοση στα νεοελληνικά, εικονογραφημένο κόμικ.
(πηγή: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Και για το τέλος μια αφήγηση - ποίημα για τους Πόντιους Ιερολοχίτες
Πηγή: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ


Εκπαιδευτικός  Κατερίνα Μεμένιου




Γνωρίζουμε τον Χάτσικο μέσα από τα ελληνικά παραμύθια

 

Εκπαιδευτικός Μάρθα Κυρκινέζου

Ονοματικοί προσδιορισμοί

 Χρήσιμη ιστοσελίδα για την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα της α' γυμνασίου:

http://entaxei.weebly.com/

Στη συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνεται πλούσιο υλικό για τους ονοματικούς προσδιορισμούς. Πέρα από το θεωρητικό μέρος παρουσιάζονται χρήσιμα ολιγόλεπτα βίντεο με εικονικούς χαρακτήρες, όπου δίνονται συνοπτικά τα γνωρίσματα κάθε προσδιορισμού.

Ομοιόπτωτοι ονοματικοί προσδιορισμοί



Ενδεικτικά:

https://biteable.com/watch/4-1343246

https://biteable.com/watch/5-1344437

Εκπαιδευτικός Λιανού Μαρία

Η Λούση και το αγόρι

Ένα βιντεάκι για τη χρήση του διαδικτύου. Αποτελεί αφόρμηση για συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και την προστασία τους.
Εκπαιδευτικός Αθηνά Αθουσάκη


Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Μαθαίνω βασικούς συνδέσμους εύκολα

 

Κατεβάστε το αρχείο εδώ

Εκπαιδευτικός Κατερίνα Μεμένιου

Εμπεδωτικό Φυλλάδιο Γλώσσας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

                                   Πατήστε εδώ 

                                   Εκπαιδευτικός Κοντού Σταυρούλα

Τα ρήματα που τελειώνουν σε «–αίνω»

Με τους μικρούς μας μαθητές γνωρίσαμε τα ρήματα σε -αίνω. Για να τους βοηθήσουμε να μάθουν καλά την ορθογραφία τους κάναμε τις παρακάτω δραστηριότητες.

• Ρήματα που τελειώνουν σε «–αίνω» γράφονται με «αι» (άλφα γιώτα). Η ορθογραφία τους διατηρείται σε όλους τους χρόνους και τα πρόσωπα του ρήματος. Για να δούμε αν ένα ρήμα ανήκει σε αυτόν τον κανόνα βάζουμε μπροστά τις λέξεις «εγώ τώρα» και ώστε να «ακούσουμε» την κατάληξη «–αίνω».

Π.χ.

Α. Εγώ κατεβαίνω τις σκάλες.

Β. Μπήκες στο σπίτι; («εγώ τώρα» μπαίνω).


Ας δούμε τα ρήματα σε –αίνω



Πατήστε εδώ
Εκπαιδευτικοί Λιάνα Βίκυ - Μήτση Βάσω

Πασχαλινές Δραστηριότητες

 Το Πάσχα είναι προ των πυλών, και εδώ θα βρείτε καταπληκτικές κατασκευές που μπορείτε να φτιάξετε με τα μικρά σας. Καλαθάκια, χρωματιστά αυγά, κουνελάκια και πολλά άλλα.

Οι πασχαλινές παιδικές κατασκευές, όπως γενικά οι εποχιακές κατασκευές - χειροτεχνίες, εκτός από μια δημιουργική απασχόληση είναι ταυτόχρονα και ένας τρόπος, ιδιαίτερα για τα παιδιά μικρής ηλικίας, να γνωρίσουν τις γιορτές και τις συνήθειες, σύμβολα της κάθε μιας.

Το Πάσχα λοιπόν βάψτε μαζί τους τα αυγά, φτιάξτε μαζί κουλούρια και τσουρέκια και δείξτε τους τον τρόπο να εξασκήσουν την δημιουργικότητα και την ...φαντασία τους σε χειροτεχνίες-κατασκευές όπως πασχαλινές φιγούρες από χαρτόνι, ρολά χαρτιού, χάρτινες αυγοθήκες, "καλαθάκια" δώρων ακόμη και από απλό χαρτί, διακοσμητικά και παιχνιδοκατασκευές από χάρτινα σκεύη μιας χρήσης κλπ.

Με απλά υλικά , που όλοι έχουμε στο σπίτι , και πολύ όρεξη περνάμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας φτιάχνοντας όμορφες πασχαλινές κατασκευές. 

Ας δούμε μερικές εδώ.

Εκπαιδευτικοί Λιάνα Βίκυ - Μήτση Βάσω

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ

Στον σύνδεσμο https://wordwall.net/resource/9752357/maths/fractions-picture-words-match-up μπορεί κανείς να εξασκηθεί στη συμβολική και στη λεκτική αναπαράσταση των κλασμάτων, καθώς και στην απεικόνιση αυτών. Η άσκηση βοηθά, ταυτόχρονα, τους μαθητές να αντιληφθούν την έννοια των ισοδύναμων κλασμάτων.

Εκπαιδευτικός Ευτυχία Μπακογιάννη