Παρακάτω ακολουθεί ένα ενδιαφέρον αρχείο με θεωρία και ασκήσεις για το οριστικό και αόριστο άρθρο.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
Οριστικό και Αόριστο Άρθρο
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
Ένα πολύχρωμο πλακάτ προς τιμήν των αγωνιστών του Πολυτεχνείου
Όλα τα παιδιά της τάξης δημιούργησαν πλακάτ για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Αρχικά, χρωμάτισαν, με χρώμα της επιλογής τους, το ξυλάκι και έγραψαν πάνω σε αυτό ένα μήνυμα σχετικό με τον αγώνα του Πολυτεχνείου, όπως: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ…Στη συνέχεια, ζωγράφισαν με όποιο χρώμα ήθελαν την ντουντούκα και την πινακίδα. Έπειτα, τα κολλήσανε πάνω στα ξυλάκια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολύχρωμα πλακάτ προς τιμήν των αγωνιστών και των αγωνιστριών του Πολυτεχνείου. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ενθουσίασε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες της τάξης, καθώς συγκινήθηκαν και το ενδιαφέρον τους για την πραγματοποίηση αυτής χαρακτηρίζεται μεγάλο!
Διαδραστικά Παιχνίδια για πρόσθεση και αφαίρεση μέχρι το 10 (A' τάξη)
Αθλητισμός και Πρότυπα
Σε συνέχεια του γραπτού λόγου με της αφήγηση της ιστορίας του Σπύρου Λούη και της συζήτησης για τον Μαραθώνιο Δρόμο, ακολουθεί μία εικόνα από τον φετινό Μαραθώνιο δρόμο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9/11 με στόχο να συνεχιστεί η συζήτηση για τον αθλητισμό και τα πρότυπα.
ΠΡΟΤΥΠΑ είναι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ
• εδώ ο νικητής του φετινού, 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Χαράλαμπος Πιτσώλης περιμένει τον τερματισμό του δεύτερου στη σειρά Παναγιώτη Καραΐσκου για να τον αγκαλιάσει και να μοιραστεί μαζί του και μαζί μας το πιο σπουδαίο μήνυμα του αθλητισμού.
• δεν αγωνίζεσαι για να νικήσεις τους άλλους, αλλά για να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να τον πας ένα βήμα παραπέρα. τους άλλους μπορείς να τους τιμάς, όχι να τους ανταγωνίζεσαι. Μπράβο σε όλες και όλους που αγωνίζονται, παίρνουν μέρος, προσπαθούν, με την ευχή να έχουν μια αγκαλιά να τους περιμένει ή μια αγκαλιά να κάνουν στον εαυτό τους που προσπαθεί.
Κατασκευή με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού
Εκπαιδευτικός: Μαρία Κατσαϊδώνη
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024
Παιδικά βιβλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Τα γενέθλια
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Ηλικίες: 8+
Το συγκεκριμένο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή δεν έχει γίνει τυχαία best seller. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία που διηγείται την ιστορία του Πολυτεχνείου και της δικτατορίας μέσα από τα μάτια της οκτάχρονης Άννας. Γράφτηκε το 1977 και έχει «μεγαλώσει» γενιές και γενιές...
Ο Φωκίων δεν ήταν ελάφι
Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Ηλικίες: 9+
Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανήκει πλέον στα κλασικά κείμενα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και αναφέρεται στον αγώνα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ελευθερία. Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο Φωκίων είναι ένα παλικάρι που μοιάζει με ελάφι και έρχεται από μια φανταστική χώρα, όπου οι άνθρωποι συνομιλούν με τα ζώα. Σύντομα συνειδητοποιεί πως υπάρχουν τόποι όπου κάποιοι στερούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των άλλων κατοίκων και αποφασίζει να δράσει.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου
Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος
Ηλικίες: 5+
Πολύχρωμη εικονογράφηση, χιουμοριστικά και απλά στιχάκια εξιστορούν την ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες που εξηγούν τα γεγονότα που ιστορούνται. Τα στιχάκια έχουν γραφθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να εντυπώνονται εύκολα στην μνήμη των παιδιών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
«Στο Πολυτεχνείο αποφάσισε να κλειστεί,
απαγορεύσεις, φυλακές να μην τις φοβηθεί.
Γιατί το γνωρίζει πως πάλευε για την ελευθερία,
στον τόπο μας για να ξανάρθει η δημοκρατία.»
Εκπαιδευτικός: Έφη Καλπάκη