Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Παιχνίδι ενδυνάμωσης ομάδας

 Παιχνίδι ενδυνάμωσης ομάδας ‘’Μην χυθεί ούτε σταγονίτσα!’’

Σήμερα όλο και συχνότερα αξιοποιούνται τα παιχνίδια ενδυνάμωσης στο πλαίσιο της σχολικής τάξης , λόγω των πολλαπλών οφελών που αποδεδειγμένα μπορούν να προσφέρουν στους συμμετέχοντες και στον εμψυχωτή. Αυξάνουν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, ακόμα και αυτών που ίσως είναι πιο ντροπαλοί ,ενώ παράλληλα ενισχύουν την αλληλεπίδραση τόσο των μαθητών μεταξύ τους όσο και με τον εκπαιδευτικό της τάξης. 

Τίτλος παιχνιδιού και ηλικιακή ομάδα

Ένας εκπαιδευτικός θα μπορούσε να επιλέξει ως παιχνίδι ενδυνάμωσης για την τάξη του αυτό με τίτλο ‘’Μην χυθεί ούτε σταγονίτσα’’. Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα μπορούσε να παιχτεί από μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου ,ίσως με κάποιες αυξομειώσεις στο επίπεδο δυσκολίας.  

Υλικά 

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου παιχνιδιού ο εκπαιδευτικός θα χρειαστεί απλά υλικά. Αναλυτικότερα για την διαμόρφωση των ομάδων θα χρειαστεί ένα κουτί και πολύχρωμα χαρτιά. Έπειτα πλαστικά μικρά ποτήρια σε χρώμα ίδιο με αυτά των χαρτιών και ένα μπουκάλι με νερό. Η κατασκευή των εμποδίων της διαδρομής χρειάζεται κουτιά διαφορετικού μεγέθους και μια κορδέλα. Συνδυαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αντικείμενα της τάξης όπως οι καρέκλες, τα θρανία και βιβλία. 

Περιγραφή οδηγιών 

Αρχικά ο εκπαιδευτικός χωρίζει τους μαθητές σε ομάδες των δύο ατόμων. Για να γίνει αυτό περισσότερο ελκυστικό στους μαθητές και να μην υπάρχουν δυσαρέσκειες για τον σχηματισμό των ομάδων, μπορεί ο εκπαιδευτικός να έχει προετοιμάσει από πριν μικρά κομματάκια από πολύχρωμο χαρτί και ένα κουτί. Ο κάθε μαθητής έχοντας κλειστά τα μάτια του, και τοποθετώντας το χέρι του μέσα στο κουτί, θα παίρνει ένα κομμάτι χαρτί. Οι μαθητές που θα τυχαίνουν το ίδιο χρώμα θα γίνονται ομάδα, με το όνομα της ομάδας να είναι το χρώμα που έχουν. Έπειτα ο εκπαιδευτικός ανακοινώνει στους μαθητές πως παίζεται το παιχνίδι αυτό. Τα μέλη της κάθε ομάδας στέκονται το ένα απέναντι από το άλλο και πρέπει να ενώσουν το δεξί χέρι του ενός με το αριστερό του άλλου. Στην συνέχεια ο εκπαιδευτικός τους δίνει ένα πλαστικό μικρό ποτήρι με το χρώμα της κάθε ομάδας και γεμισμένο με νερό. Στόχος του παιχνιδιού είναι να καταφέρουν οι μαθητές να μεταφέρουν το ποτήρι ,κρατώντας το από κοινού χωρίς να χυθεί το νερό που περιέχεται. Η διαδρομή όμως που θα πρέπει να ακολουθήσουν θα έχει κάποια εμπόδια. Τα εμπόδια αυτά μπορεί να είναι αντικείμενα της τάξης, που θα έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ,ώστε να δυσκολεύουν την πορεία των μαθητών. Παραδείγματος χάριν , μια καρέκλα θα βρίσκεται στο κέντρο της διαδρομής, αναγκάζοντας τους μαθητές , οι οποίοι έτσι κι αλλιώς περπατούν μόνο με πλάγια βήματα λόγω του τρόπου που κρατούν το ποτήρι, να περάσουν είτε από μπροστά είτε πίσω από την καρέκλα με συγχρονισμένα βήματα. Τα εμπόδια μπορούν επίσης να είναι και κατασκευασμένα από τον εκπαιδευτικό, όπως κουτιά διαφορετικού μεγέθους που οι μαθητές θα μπορούν να περάσουν από πάνω τους ή από τα πλάγια , ή ακόμα και μια κορδέλα δεμένη σε δύο χαμηλές άκρες ώστε οι μαθητές να πρέπει να σκύψουν αρκετά χαμηλά για να περάσουν. Η ομάδα που θα καταφέρει να νικήσει είναι αυτή που θα φτάσει στον τερματισμό με όσο το δυνατόν περισσότερο νερό στο ποτήρι της. Βασικός κανόνας καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού είναι να κρατούν και τα δύο μέλη της ομάδας μαζί το ποτήρι. 

Εκπαιδευτικός: Έφη Καλπάκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου