Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Περιβαλλοντικές δράσεις στη βιβλιοθήκη από την Α΄ τάξη

Την Παρασκευή 4/2 επισκεφθήκαμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας και μέσα από ένα περιβαλλοντικό παραμύθι , μια περιπέτεια λόγου, εικόνας και ήχων, ταξιδέψαμε στα μονοπάτια του Κότσυφα Περιεργόπουλου, που περνούσε τις μέρες του πετώντας και ρωτώντας. Γνωρίσαμε διαφορετικά περιβάλλοντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και προβληματιστήκαμε γύρω από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις επιπτώσεις τους στον πλανήτη μας.



Έπειτα οι μικροί μας μαθητές ζωγράφισαν κάποια από τα διαφορετικά περιβάλλοντα που επισκέφτηκε ο κύριος Περιεργόπουλος και τους εντυπωσίασαν ( θετικά ή αρνητικά ). Ακολούθησε συζήτηση για την επιλογή τους αυτή. Π.χ. Τι τους άρεσε; ή Τι τους τους απογοήτευσε; Να και κάποια από τα έργα των μικρών μας μαθητών.

Μέσα από τη συζήτηση αναρωτηθήκαμε πώς αισθάνθηκε ο Κότσυφας Περιεργόπουλος, όταν έφτασε στο δάσος που ήταν κοντά σε μια πόλη και το είδε καμένο. Έτσι αποφασίσαμε να χωρίσουμε ένα χαρτί Α4 στη μέση, να ζωγραφίσουμε τις διαφορές που βρήκε ο Κότσυφας στα δάση και να περιγράψουμε το κάθε περιβάλλον ( τα δύο δάση) και τα συναισθήματα του Κότσυφα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και παρακάτω βλέπετε κάποιες από τις εργασίες τους.





Όλη αυτή η διαδικασία ενθουσίασε τα παιδιά, αλλά τα έβαλε και σε σκέψεις. Είδαν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων πράξεων στο περιβάλλον και αναρωτήθηκαν αν ο κύριος Περιεργόπουλος θα κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση αυτή; Αν ναι, τι θα κάνει , για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να λάβουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος; Τα παιδιά περιμένουν με αγωνία την επόμενη φορά που θα επισκεφθούμε την βιβλιοθήκη, για να μάθουμε τη συνέχεια της ιστορίας του κύριου Περιεργόπουλου, διαβάζοντας το βιβλίο «Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί».

Εκπαιδευτικοί: Λιάνα Βίκυ-Μήτση Βάσω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου